想請問有無師傅知VIDEO HUM"束"點DIY?

想請問有無師傅知VIDEO HUM"束"點DIY?
因為發現VIDEO 訊號有不規則橫紋出現,相信係訊號來源起"堪"
THX

回覆 1# 的帖子

依家個情況係個VIDEO Signal唔係由我去提供
而係由其他人比我,同埋次次都唔同人
所以我無辦法去確認邊度出問題
唯有用HUM"束"去FIX

Video HUM Choke 自已diy, 似乎不太可行 !
同 audio hum 一樣, 都係Ground Loop 的問題.
因為最簡單方法係用 "牛"
但audio用的 transformers比較易找到.
Video用的, 我都未有來源??
而且HUM Choke 不只是transformers這麼簡單.
自己diy,效果可能沒有保證
買一些成品回來會比較化算!!

如果要成品的資料,可以看看這裡:
http://www.jensen-transformers.com/iso_vid.html

用視頻隔離牛係唯一選擇, 成因係視頻訊源同你既電視或 monitor 用咗唔同既 AC 供電做成相位不同步, 相位唔同步成因好多種有由三相電分開至唔同單位, 由两組唔同市電變壓器或其中一個電源係來自發電機等, 市面有另一種視頻變壓器用黎將 75 ohm 轉為 600 ohm 比 CAT5 傳送視頻用 (可以傳送至較遠距離), 可以用两個頭尾相接即 75->600->600->75 應有相同效果但價錢低好多.

去以下條 Link 參考下 http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15749

改正 : 查清以上 Link 之產品實為 75 ohm to 100 ohm  > 100 ohm to 75 ohm

原帖由 msc 於 2008-12-28 01:52 發表
用視頻隔離牛係唯一選擇, 成因係視頻訊源同你既電視或 monitor 用咗唔同既 AC 供電做成相位不同步, 相位唔同步成因好多種有由三相電分開至唔同單位, 由两組唔同市電變壓器或其中一個電源係來自發電機等, 市面有另一 ...

咦,咁呢類產品係咪唔駛用火牛都可以FIX到個相位問題?
同埋我係咪可以直接用CAT5 線connect 去佢個screw terminals

原帖由 mrnet 於 2008-12-27 11:41 PM 發表

同埋我係咪可以直接用CAT5 線connect 去佢個screw terminals

呢個產品本身就係火牛佢由低阻抗既同軸線轉為較高阻抗既平行線, 由於阻抗高線對訊號有較少損失所以可以傳輸比較長既距離, 最後還雖轉回低阻抗既 75 ohm 同軸線配合所有視頻儀器. 呢種接法係雖要一對同時使用. 但願两次既轉換會將两端地線分離而可以解决你現有問題, 况且價錢咁低值得一試.

這種產品的確有可能解決 hum 的問題,
但會把訊號質數降低, 可能會出現其他 "NOISE" .
而且這方法大多是用作cctv 系統.

原帖由 mrnet 於 2008-12-28 12:41 發表

http://www.nvtuk.com/products_cctv-video.asp
用火牛 = 1600m
唔駛用火牛 = 225m

樓主本來已經有視頻訊號到佢既地方而我原本既建議係將两隻牛 back to back 接在一起所以無距離問題, 視頻用既係 75 ohm 低阻抗而訊號有成 1V p-p noise要干擾佢唔係咁易, 不過畫面質素就要隻牛造得好唔好, 視頻頻寬只有 6Mhz 以現今物料及技術就算大陸山寨廠都可以應付有餘.

要澄清既係加隔離牛並不能改善相位問題, 只係要將两端地線分離而解决 Ground Loop 電流對訊號既影响, 呢點三樓 Jacques 都己經提過.

"將两端地線分離而解决 Ground Loop 電流對訊號既影响"
呢個又即係咩方法呢???