請問點磨走d油再噴過??同埋筒形應該點噴油?

分2次噴會有d油凹凸不平好核凸
諗住磨走d油
但係砂布又磨過
水磨砂紙又磨過
都磨唔走d油
請問係咪有咩方法磨走d油呢?
同埋筒形應該點噴

原帖由 bobbylwl 於 2008-12-27 18:43 發表
分2次噴會有d油凹凸不平好核凸
諗住磨走d油
但係砂布又磨過
水磨砂紙又磨過
都磨唔走d油
請問係咪有咩方法磨走d油呢?
同埋筒形應該點噴

用thinner洗左拒

五金鋪頭有一隻叫做起漆水

磨返平就可噴喇...不一定要清哂
起漆水千其唔好亂用..幾個問題.../安全問題 /件野本身受唔受到起漆水 / 清潔
如只係手噴漆..用起漆水起完後嘅功夫一完比其他方法做多好多
所以唔好隨便用起漆水....唔好以為淋完起漆水就攪

原帖由 Qoo~~ 於 2008-12-27 21:58 發表
磨返平就可噴喇...不一定要清哂
起漆水千其唔好亂用..幾個問題.../安全問題 /件野本身受唔受到起漆水 / 清潔
如只係手噴漆..用起漆水起完後嘅功夫一完比其他方法做多好多
所以唔好隨便用起漆水....唔好以為淋完起漆水就攪

唔清底便要加噴底漆,才能上新油,否則會(拿)起舊油,

原帖由 id19642000 於 2008-12-27 22:39 發表

唔清底便要加噴底漆,才能上新油,否則會(拿)起舊油,

如用同一種手噴漆...一般噴係唔會嘅

就係磨唔平
仲有1個問題
我噴啞黑油
個面好滑
一磨就會花晒
所以一定要再噴過.....
同埋筒形應該點噴至岩?

原帖由 bobbylwl 於 2008-12-28 22:19 發表
就係磨唔平
仲有1個問題
我噴啞黑油
個面好滑
一磨就會花晒
所以一定要再噴過.....
同埋筒形應該點噴至岩?

世上冇磨唔平嘅油 ...咁用天拿水抹左再磨一磨先噴 (要一干一濕咁抹,因為唔知件野本身受唔受到天拿水
一磨定一撫就花?
筒形應該點噴至岩?
噴油呢家野真係好難定一個噴法....我嗰道成25 個C苦噴法都有出入....不過我噴嘅話會上下上下咁噴

你應該用 400號沙紙磨平佢, 再用 1000 號沙紙磨滑.最後噴油...

原帖由 Qoo~~ 於 28-12-2008 22:44 發表

世上冇磨唔平嘅油 ...咁用天拿水抹左再磨一磨先噴 (要一干一濕咁抹,因為唔知件野本身受唔受到天拿水
一磨定一撫就花?
筒形應該點噴至岩?
噴油呢家野真係好難定一個噴法....我嗰道成25 個C苦噴法都有出入....不過我噴嘅話會上下上下咁噴

係一磨就花
見到晒花痕
2000號砂紙都照花