公制鑽咀

請問何處可買到齊全的公制鑽咀, 直徑如2.2mm, 2.3mm, 3.5mm, 3.6mm, 4.2mm等?

新填地街有專賣鑽咀同鑼刀既舖頭..size好齊..不過應該冇你甘樣一套,你可以逐支散買..一套通常係1.5mm,2mm,2.5mm甘上

原帖由 Halook 於 2009-3-11 21:30 發表
請問何處可買到齊全的公制鑽咀, 直徑如2.2mm, 2.3mm, 3.5mm, 3.6mm, 4.2mm等?

是否公制?

逐 0.1mm 上的話,我有一套由1mm - 5.9mm 逐 0.1mm 上,在鴨記買得到。

你捨得比錢的話,逐 0.05mm 上都有得賣。

請問在新填地街幾多號? 近那裡?

冇記錯的話山東街至登打士街之間...近來冇咩經過唔係好肯定

原帖由 gorto 於 2009-3-12 01:41 發表
逐 0.1mm 上的話,我有一套由1mm - 5.9mm 逐 0.1mm 上,在鴨記買得到。

你捨得比錢的話,逐 0.05mm 上都有得賣。

去到咁精
用drill唔多準.......
準數要用reamer做

已在新填地街308號善昌買到 UK HSS 逐 0.1mm 上的公制鑽咀了

原帖由 扣肉6600 於 2009-3-12 20:50 發表

去到咁精
用drill唔多準.......
準數要用reamer做

準唔準睇你啲鑽嘴幾錢一支姐,手工唔好用乜都唔準!
而且人地只係問有無得買,無話要幾準!

原帖由 gorto 於 2009-3-13 04:10 發表

準唔準睇你啲鑽嘴幾錢一支姐,手工唔好用乜都唔準!
而且人地只係問有無得買,無話要幾準!

小弟只係講出0.05mm去到咁精買到都用途不大而已
手工真係點好都唔會準
因為鑽咀會震
就算用鑽台/車床都係
要做得精密最後果下用支reamer會好D
當然CNC做到精車可以例外啦