為夏天做好準備

今日放假, 得閒無野做, 手痕痕又想搵d攪作, 看見機箱內搵度因為天氣開始轉熱, 升了幾度, 達32度(當然是一個可接受溫度), 知道夏天將至, 於是做好準備:
1. 看見機箱得一個入風位, 但就有3個抽出風位, 好似唔balance咁, 而且d生風都比hd食哂;
2. 機箱內組件全都是發熱怪獸, 決心同佢對抗到底;
3. 好, 利用冷空氣較重的特性, 開機箱底做入風;
4. 呢次唔駛界得好靚都得, 我用鐵剪KO佢, 因為一來在底部唔會接觸到, 唔駛驚界手, 二來把風扇都會遮到;
5. ok, 昨天同A-Sir買左兩把12cm;
6. 用個仔既小學勞作用"泥膠", 好處:(一)地心吸力關係, 平放足夠固定有餘(二)有防震功效(三)將邊位封密, 確保從外部抽風(四)方便裝拆(五)唔駛開鑽
7. 開始上邊, 四條都要上泥膠;
8. 將風扇放下, 用少少力壓下;
9. 完成, 不錯罷, 機箱內溫度即跌4.5度(由於DIY地帶, 其他詳細溫度不作交代)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 chiushing01 於 2009-3-21 12:46 發表
今日放假, 得閒無野做, 手痕痕又想搵d攪作, 看見機箱內搵度因為天氣開始轉熱, 升了幾度, 達32度(當然是一個可接受溫度), 知道夏天將至, 於是做好準備:
1. 看見機箱得一個入風位, 但就有3個抽出風位, 好似唔balance咁 ...

師兄,未安時幾多度?

32度, POST寫左

塊鋁板難唔難界呀

原帖由 WINGLESLIE 於 2009-3-21 13:01 發表
塊鋁板難唔難界呀

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1159797

泥膠我第一次見,用魔術貼,不過下面入風,我都有得唸下......

你有冇唸過開頂?

會唔會真係變左吸塵機 ?

原帖由 mikefan 於 2009-3-21 18:00 發表
泥膠我第一次見,用魔術貼,不過下面入風,我都有得唸下......

你有冇唸過開頂?

ching, 我都有諗過頂, 但呢款lian li既鋁版好厚, 開小小都身水身汗, 下轉先啦, 有時諗下鋁機箱是比佢傳熱好d, 令散熱較快, 開咁多, 令鋁版面積會少左, 好似和原意有違背咁

我以為你係吹自己...