唔知係唔係op amp 壞左

琴日買左d電容幫個dvd player ge 聲音部份換曬d電容,之後test果時發覺只有右聲道有聲,唔知會唔會係op amp壞左呢,唔知c兄們有咩意見?
另外op amp 點check佢有無壞?

dvd player 係用4558r 貼片 op amp

最基本, 先當其他零件沒有問題先, 如 OP Amp, 解碼 IC, 等等...
是否電容焊接時接觸不良?
是否電容自己有問題呢?

會唔會係zif頭接觸不良 or short到其他野

原帖由 MCLL 於 2009-3-22 22:29 發表
最基本, 先當其他零件沒有問題先, 如 OP Amp, 解碼 IC, 等等...
是否電容焊接時接觸不良?
是否電容自己有問題呢?

其實我都已經check過下d電容係唔係接觸不良,但係我落錫ge時候上下電路都通嫁wo 我諗電容無事關,我係公公婆婆到買嫁,另外就係佢好多都用左smd元件,check果時有困難同我唔知邊一粒先係左聲道ge op amp

原帖由 職業殺手 於 2009-3-22 23:02 發表

其實我都已經check過下d電容係唔係接觸不良,但係我落錫ge時候上下電路都通嫁wo 我諗電容無事關,我係公公婆婆到買嫁,另外就係佢好多都用左smd元件,check果時有困難同我唔知邊一粒先係左聲道ge op amp

係輸出那裡開始, 跟一跟個線路, 那裡應該有寫左聲道...

原帖由 普羅 於 2009-3-22 22:56 發表
會唔會係zif頭接觸不良 or short到其他野

我check過la,唔關zif頭事,佢只係飛線去出scart

原帖由 MCLL 於 2009-3-22 23:05 發表

係輸出那裡開始, 跟一跟個線路, 那裡應該有寫左聲道...

你係指由邊一度ge輸出呢

原帖由 職業殺手 於 2009-3-22 23:10 發表

你係指由邊一度ge輸出呢

後面那些 RCA 頭開始...