改後級的環牛問題..應該燒了1聲道>.<..

拆開自已後級...環牛上網找不到資料..新買的parts要+-36直流...我自己的濾波板是出+-50直流
因為不懂找環牛的資料(大多線自已測到好亂),,用+-50入我新parts的一聲道出煙..立刻關電

好灰..我只是想要一組+-36V直流和一組24V交流....現在好灰攪剄咁有無人幫我整.pm價錢..信不過屋企樓下的修理

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

環牛電壓, 電流都可能有出入...

樓主, 你連萬用錶都唔識睇, 一早叫左你唔好亂黎, 人地要+-36, 你都夠膽比+-50V落去, 但係比+-50V都未必會即刻燒, 另外我見你連雲母片點用都唔識, 會唔會你絕緣做得唔好造成短路?
另外你的環牛變壓器是幫佢買, 定係自己手頭有的?

環牛是手頭有的...雲母片有落..無短路

原帖由 beefung88 於 2009-3-23 13:58 發表
環牛是手頭有的...雲母片有落..無短路

膠介子有冇用呢? 你肯定冇短路? 你有用他表他過?
會唔會將+-調轉接?

+/-36V電源入+/-50V,
預偏流必大到打死對輸出管

整後級係好灰,高壓如果一大偏流對輸出管即燒,
多多都唔夠死
大把學費要交

樓主套KIT的單聲道線路圖
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 YES_MAN 於 2009-3-23 14:23 發表
+/-36V電源入+/-50V,
預偏流必大到打死對輸出管

整後級係好灰,高壓如果一大偏流對輸出管即燒,
多多都唔夠死
大把學費要交

不一定, 樓主購KIT的論壇有些網友用到45V也沒有問題, 所以我懷疑是其他原因, 例如接錯線之類。

原帖由 peterma 於 2009-3-23 15:18 發表

不一定, 樓主購KIT的論壇有些網友用到45V也沒有問題, 所以我懷疑是其他原因, 例如接錯線之類。

樓主勇氣可嘉,電子知識近乎零的人竟然去diy 功放電路

原帖由 OSIRIS_ETERNAL 於 2009-3-23 15:26 發表

樓主勇氣可嘉,電子知識近乎零的人竟然去diy 功放電路

其實佢都係買人地砌好的成品番黎接線啫, 不過我驚佢都可能接錯線