超新手問題(焊 RCA線)

想自己焊條靚靚仔仔嘅 head phone 頭轉 2 RCA 用mp3機入amp.
鴨記街鋪D線用一陣就有問題﹐換/買過幾條都係費費地。
有無師兄有圖教學﹐ 或者有link 可以提供呢??

我亦想知到每樣parts嘅名﹐去買料時都識講。

同埋邊道買parts價廉物美呢?

請賜教!

係咪低能得滯無人願答啊??

用2個RCA ( 紅白 )
3.5mm頭(公)
線...
可能要辣雞個D自備啦

原帖由 lamtszhin0528 於 2009-3-25 17:06 發表
用2個RCA ( 紅白 )
3.5mm頭(公)
線...
可能要辣雞個D自備啦

有辣雞/錫﹐ 有1紅1白RCA頭 ﹐有3.5mm公頭。
線又要點揀呢? 入面又要點駁呀??

可以參考這裡
http://blog.neochen.com/article.asp?id=111

Superb!!! that's what I have been looking for!! Thank you very much!

but....it really can buy at ssp

c-hing add oil to make it....
and post the photo.....add oil

我整過2條
華F 買雙絞線...一蕊19條銅..$2/米
RCA去街檔$5/個
3.5mm有D $5/個..有D $6/個
有機會先Post相
有一條我係做3.5mm->大Mic個個頭(6.5mm)

原帖由 lamtszhin0528 於 2009-3-25 20:57 發表
我整過2條
華F 買雙絞線...一蕊19條銅..$2/米
RCA去街檔$5/個
3.5mm有D $5/個..有D $6/個
有機會先Post相
有一條我係做3.5mm->大Mic個個頭(6.5mm)

ching整得好靚仔喎!