個TS-109 NAS 熱 , 加風扇

已經貼左個 socket 478  cpu 既 heat 在 metal case 面 , 似乎幫助不大.

現在想用 USB 位 5V connect 把風扇吹 heatsink 散1散 D 熱.

剪開左條 USB 線 , 有紅 , 白 , 黃 , 藍 , 邊條 + , - ?

thx

紅 , 白 , 黃 , 藍 ,拆炸彈?

唔係條條線都係紅 , 白 , 黃 , 藍 ,我見紅 , 白 , 綠 , 黑 比較多。
Red = 5V
White =  Data -
Green = Data +
Black = Ground
係插頭最左同最右兩個接點,一正一負,接乜色就要度過先知。

原帖由 gorto 於 2009-3-25 16:26 發表
紅 , 白 , 黃 , 藍 ,拆炸彈?

唔係條條線都係紅 , 白 , 黃 , 藍 ,我見紅 , 白 , 綠 , 黑 比較多。
Red = 5V
White =  Data -
Green = Data +
Black = Ground
係插頭最左同最右兩個接點,一正一負,接乜色就要度過先知。

就禁插 usb port , 試接 fan , 驚唔驚燒 usb port?
紅 應該 5V+  la
係試試o羊色 -

嘩.. TS 乜咁熱架,
我架 DS107 完全唔覺佢熱

原帖由 Shalala 於 2009-3-25 16:36 發表

就禁插 usb port , 試接 fan , 驚唔驚燒 usb port?
紅 應該 5V+  la
係試試o羊色 -

理論上 usb 有限流保護,但係有時理論同實際係有啲出入。
紅 應該 5V+? 唔一定!

最好有他錶度一度。

原帖由 kellykk 於 2009-3-25 17:06 發表
嘩.. TS 乜咁熱架,
我架 DS107 完全唔覺佢熱

TS109 , 沒有風扇  ,金屬盒 , idle around 47 度 (室溫 around 26-28度)

原帖由 gorto 於 2009-3-25 17:13 發表

理論上 usb 有限流保護,但係有時理論同實際係有啲出入。
紅 應該 5V+? 唔一定!

最好有他錶度一度。

thx

原帖由 Shalala 於 2009-3-25 17:36 發表

TS109 , 沒有風扇  ,金屬盒 , idle around 47 度 (室溫 around 26-28度)

47 度.. 口一,咁要攪下了 夏天都未到

而家二十幾室溫佢都47, 夏天咪起碼55+?:funk:

我諗熱唔熱好睇HDD…我隻209PRO 都44度但係放左一隻HDD ONLY,可以因為係WD 5001ABYS會熱D掛