有冇現成既U 形鋁片

有冇現成既U 形鋁片(其實唔一定要鋁),係用黎比d 鐵絲網/蚊網收邊?
(即係好似文具舖賣個d 用黎夾file 既膠邊)

如果有,一般五金舖,定要去到新填地街先有?

如果冇,有冇d 類似既野代替到?我知DIY 買塊薄鋁片自己摺埋都做到,不過要想盡量簡單現成既。

唔該

點解啲人唔自己去就近五金舖睇吓先問?懶得就懶!

原帖由 gorto 於 2009-3-27 11:39 發表
點解啲人唔自己去就近五金舖睇吓先問?懶得就懶!

五十步笑一百步
自已都坐係部腦前面

可能人家怕醜

上海街大德五金一樓有好多hook,
maybe some ok

原帖由 yr80wan 於 2009-3-27 12:09 發表

五十步笑一百步
自已都坐係部腦前面

可能人家怕醜

坐係部腦前面就係懶,咁好多人份工就真係攞正牌去懶?
我當然係坐係部腦前面,唔通你企電腦前面?又或者其他超高難度動作!
怕醜就真係幫佢唔到。

因為其實我問過下係冇囉…
咁又唔sure 係咪冇呢樣野
定我問錯左

#2個位
上黎問野係咪懶…個個上黎問都係為左方便架啦
唔問野,咁呢個forum 生存黎做乜

原帖由 gorto 於 2009-3-27 13:05 發表

坐係部腦前面就係懶,咁好多人份工就真係攞正牌去懶?
我當然係坐係部腦前面,唔通你企電腦前面?又或者其他超高難度動作!
怕醜就真係幫佢唔到。

你連我問個件野係乜都未知…就想抽水
你當落五金舖買支鑼絲批,真係落一落去就解決到咩

原帖由 foggie 於 2009-3-27 13:24 發表

你連我問個件野係乜都未知…就想抽水
你當落五金舖買支鑼絲批,真係落一落去就解決到咩

首先,如果你覺得我有冒犯咗你,Sorry 先啦!我只係見呢度好多人自己唸都唔唸就問餐飽,我多口講幾句啫。
唔係話抽你水,你就咁話要 U 形鋁片,你要幾大個 U ?幾長個 U?我地點估?與其我地同你慢慢估,不如自己去揾吓實際啲。 平日花時間去行吓五金舖,鴨記,都係 DIY 人時常會做的事。當你突然想整啲野就會記得邊度有啲乜嘢可以利同,唔駛吓吓問人,有時問得嚟蚊都訓啦。問嘢絕對唔係有錯,但係都要自己做過功課先問就唔會比人話啦。

你問 U 形鋁片,我記得大部份五金鋪都會有啲比你選擇,係唔係你想要果種就只有你先知,所以先叫你自己去睇吓啫。
以下是我求其附近五金鋪買的,只係其中一款。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 gorto 於 2009-3-27 13:46 發表

首先,如果你覺得我有冒犯咗你,Sorry 先啦!我只係見呢度好多人自己唸都唔唸就問餐飽,我多口講幾句啫。
唔係話抽你水,你就咁話要 U 形鋁片,你要幾大個 U ?幾長個 U?我地點估?與其我地同你慢慢估,不如自己去揾吓實 ...

如果係呢款…就唔駛上黎問啦
我講左係要黎夾鐵絲網或蚊網收邊用的…
其實個要求已經寫晒出黎,你剩係睇個heading 唔睇內文我都冇計

ok,你影幾幅相上嚟睇吓其他人幫唔幫到你啦!
我講夠無乜嘢好講,打搞哂!