電容問題(膽機電路中既電容)

小弟問題如下....

1. 油浸電容係咪一定係無極
2. 請睇下圖, 5z3後既個電解, 可唔可以用油浸取代, 無極可以取代有極嗎?
------------------------------
係ssp都唔係好見有4uf 450v電解賣, 有, 都要好貴.
因為只係新手試作, 都唔知最後可不出到聲, 所以唔想買梗貴料.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 oo0t0oo 於 2009-3-28 05:18 PM 發表
小弟問題如下....

2. 請睇下圖, 5z3後既個電解, 可唔可以用油浸取代, 無極可以取代有極嗎?
------------------------------
係ssp都唔係好見有4uf 450v電解賣, 有, 都要好貴.
因為只係新手試作, 都唔知最後可不出到聲, 所以唔想買梗貴料.

全高壓,請小心

原帖由 oo0t0oo 於 2009-3-28 17:18 發表
小弟問題如下....

無極可以取代有極

整流之後, 應該要分正負, 線路圖應該加反幾條線...

有錯請指教...

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 3# 的帖子

梗係嚟電路如果我搵個4uf 500v油浸取代原本個4uf 450v電解係咪冇問題.
-------------------
梗油浸電容係咪一定係無極?
---------------

回覆 2# 的帖子

哈....多謝師兄提醒.
小弟一定會小心

------------------------
thc 指點

回覆 4# 的帖子

多謝MCLL幫助加返d線, 其實嚟張野上面既數好多都係問左人之後加返的.
---------------------------------------
thx

output 牛出有正負,不用加線

想問問輸出牛和電源牛在那裡買的...

http://item.taobao.com/auction/i ... efa8262afa075.jhtml

5K/4欧8欧   功率5W

睇你發唔發燒有平有貴,平平地有得玩下.

如果無必要, 買低容量的電容串聯都可以增加耐壓值, 但容量減低,
例如, 100uF/ 100V 兩粒串聯
可以當 50uF / 200V 用.
以前無錢玩貴膽機, 將就係感樣玩, 都OK.
電源的濾波電容只要注意耐壓及ESR就好, 容量只是其次, 當然容量大, 濾波會好D.