[新手]關於cree q5 恆流電路....

小弟想簡單用q5黎diy一盞燈
想問下香港會唔會有現成既恆流電路買?如果再簡單d可唔可以連恆流電路者都唔用?

google lm317

原帖由 jackli 於 2009-3-29 18:06 發表
google lm317

LM317 ??
LM317 係做穩壓電路的.
樓主問恆流電路, 可以到"淘寶",有現成賣,同時可以買 q5 led

原帖由 Jacques 於 2009-3-29 19:06 發表

LM317 ??
LM317 係做穩壓電路的.
樓主問恆流電路, 可以到"淘寶",有現成賣,同時可以買 q5 led

google 清楚先...
LM317 唔可以做恆流電路?

原帖由 jackli 於 2009-3-29 19:08 發表

google 清楚先...
LM317 唔可以做恆流電路?

可以,但因有最少2V drop,所以效率低。

我講得要高效, 不如買直接買 surefire 好過...
無野由外行人好易咁做到高效的flashlight 的

原帖由 jackli 於 2009-3-29 22:04 發表
我講得要高效, 不如買直接買 surefire 好過...
無野由外行人好易咁做到高效的flashlight 的

類似的我已經做左!由2粒3-4.2VLi-ion 電池經Open loop control switching供電比6V Surefire。

試吓响呢度揾吓, 我同佢地買 d 野都由香港寄出.
佢地有多種電路要留意你用幾 Volt 電壓同用乜野 LED.
http://www.dealextreme.com/products.dx/category.917~page.1

LM317 恆流. 用唔o既電阻o黎校電流大少
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 msc 於 2009-3-30 05:38 發表
試吓响呢度揾吓, 我同佢地買 d 野都由香港寄出.
佢地有多種電路要留意你用幾 Volt 電壓同用乜野 LED.
http://www.dealextreme.com/products.dx/category.917~page.1

請教是否可用港幣結帳?