新手想DIY led moving display

因為學校要做個science project
要我地DIY led moving display
要我地去鴨寮街自己買材料DIY
但咩都唔識..連買咩材料都唔知
要請各位DIY高手救下我

希望個可以用usb黎更改佢display既野(is it possible ?)
同埋...可以講下要買d乜野嗎 ?
and thank you so much

用usb有距離上的限制,太長會無法傳輸!
你可買個usb轉rs232,鴨記永盛對面門口買二手電腦的店舖有買$35元
你說的diy是不是硬件和pc端的程序都自己diy??

原帖由 johnnysho 於 2009-4-11 14:28 發表
用usb有距離上的限制,太長會無法傳輸!
你可買個usb轉rs232,鴨記永盛對面門口買二手電腦的店舖有買$35元
你說的diy是不是硬件和pc端的程序都自己diy??

你講既野完全唔明
我係DIY 100%新手.....

原帖由 ckit 於 2009-4-11 15:25 發表

你講既野完全唔明
我係DIY 100%新手.....

you can just tell the teacher "You Can't do it"
This can't be done by a 100% newbie

原帖由 ckit 於 2009-4-11 13:16 發表
http://www.made-in-china.com/image/2f0j00wekthN ...

小學,中學的老師應該唔會叫你地做D甘難Project, IVE 是起步點,大學亦無甘easy

IVE嗎?

何謂moving display, 有咩function~?

原帖由 ckit 於 2009-4-11 13:16 發表
http://www.made-in-china.com/image/2f0j00wekthN ...

唔好唸到咁 complicated, 我相信老師只要求你地去買那些 (你相中) display, 用跟 display 嘅 software 去 send 字, 用喺你地 d project 中, 唔係叫你地去 diy 那 display. 那些 display 在鴨記和黃金二樓都有售.

原帖由 燕飛 於 2009-4-11 16:36 發表

you can just tell the teacher "You Can't do it"
This can't be done by a 100% newbie

已經無得改topic

原帖由 Offer 於 2009-4-11 16:52 發表

小學,中學的老師應該唔會叫你地做D甘難Project, IVE 是起步點,大學亦無甘easy

IVE嗎?

topic係老師suggest~我地以為好easy
點知...omg

原帖由 某個阿水 於 2009-4-11 16:58 發表
何謂moving display, 有咩function~?

for example...坐bus既moving display話比我地知下一站咩