電批電, 唔知有冇得DIY

把電批舊電打柴, charge滿都係用得一陣
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1235775&page=1#pid19844473
今日去鴨記用左成2舊水買過舊新既.

一如以往, 舊電都要做postmortem examination,

入面好簡單, 由六粒1.2V 既電芯串連一起,

仲有一粒電阻駁住一粒黑色豆狀物體, 相信係thermister, 用嚟monitor 住電池charge 緊電時既溫度.

呢舊電咁快用完, 會唔會粒thermister 壞, 俾左個錯唔訊號個charger, 以至charge唔滿 ?
(因為charge 呢舊電時, 好快charge完), 如何量度thermister正唔正常??

又如果真的是電芯老化, 買五舊NiCd電(dia: 22mm, length 42mm) 換左去, 可以嗎?
改用NiMH or Li 電又得唔得呢?
假如$20粒, DIY 要一舊水 ( $20x6),

成個買新既, $195.
(已更正)

應該係6粒1.5Ah 既 NiCD 電.

6 X1.2V = 7.2V

你可用NiMH, 一樣係6粒1.5Ah.

當然可以DIY自己換電,但唔化算.

P.S. Li 電唔得,個charger 唔同

温敏电阻用表噶电阻档度住,加热冷冻噶电阻系唔同噶,NiCD和NiMH噶充电方式有区别,代换个时要注意

原帖由 raymondchan338 於 2009-6-3 23:25 發表
應該係6粒1.5Ah 既 NiCD 電.

6 X1.2V = 7.2V

你可用NiMH, 一樣係6粒1.5Ah.

當然可以DIY自己換電,但唔化算.

P.S. Li 電唔得,個charger 唔同

唔可以用 NiMh 換 NiCd :

1. 充電方式不同 -- 拿 NiCd 的 charger 來 charge NiMh 會 overcharge NiMh
2. NiMh 放電不及 NiCd, 扭力會大大不如用 NiCd

原帖由 dulllou 於 2009-6-3 23:41 發表

唔可以用 NiMh 換 NiCd :

1. 充電方式不同 -- 拿 NiCd 的 charger 來 charge NiMh 會 overcharge NiMh
2. NiMh 放電不及 NiCd, 扭力會大大不如用 NiCd

Ching可不可以具體D講下NiCD同NiMH charger 不同之處?
我見到大部份既charger 都話NiCD 同NiMH compatible.
大家既 charging principle 都係 detect 個 voltage 升到某一水平(1.3X volt/cell)就cut. (有 D detect 温度)

樓主, 真係o岩, 我都係有舊電批電要換, 係日立的9.6v 1.5ah, 今日出去鴨記睇過, 買來自己焊(1.3ah)同買過新o既日立9.6v($210) 只係差六十幾蚊, 真係攪到十五十六, 返屋企諗諗下, 多數都買新喇, 乾手淨腳, 當食少兩餐飯算數

原帖由 raymondchan338 於 2009-6-4 00:43 發表

Ching可不可以具體D講下NiCD同NiMH charger 不同之處?
我見到大部份既charger 都話NiCD 同NiMH compatible.
大家既 charging principle 都係 detect 個 voltage 升到某一水平(1.3X volt/cell)就cut. (有 D detect 温度)

nimh chargers 可以 charge 埋 nicd
nicd charger 唔可以 charge nimh

介紹你睇下呢版野, http://www.batteryuniversity.com/partone-11.htm
好多好詳細o既資料可以參考, 而且唔似得某d 人或者某d網頁咁人云亦云, 將 nicd/nimh/li-ion o既 charging / discharging 方式兜兜亂然後講到似層層等你去信...

原帖由 dulllou 於 2009-6-4 01:05 發表

nimh chargers 可以 charge 埋 nicd
nicd charger 唔可以 charge nimh

介紹你睇下呢版野, http://www.batteryuniversity.com/partone-11.htm
好多好詳細o既資料可以參考, 而且唔似得某d 人或者某d網 ...

Thank for your info.

我支9.6V鑽舊電壞咗,買咗舊11.1V Lipo擺入個舊電殼入面,再飛返條線出來用模型用的Lipo叉機叉電。OK!!