一粒 AA 電點著 3.6v 紫色 LED 的無聊電路 - 威力加強版

同上一次樣, 仍然係同樣o既手繞o既線圈做 inductor 加一粒 9013. 不過今次加多一粒 diode, 一粒 cap 同將feedback resistor 的  value 改左, efficiency 提升了, 推夠一打 3.6v LED 都唔見佢有因為 current 唔夠而變暗.
拎 multimeter 度下佢,  近 8V AC  

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

師兄又放毒
有無計過output current 幾多??
想知用到幾耐
想問下線圈有咩用?
咁o岩rossi 師兄比左9013過我,
有d 衝動跟樓主整tim

其實依個電路你係邊度找返黎
因為.....你話你都唔係好明個原理

大家可以睇下依度:

http://cachefly.oreilly.com/make/wp_joule_thief.pdf
http://www.ledsales.com.au/kits/joule_thief.pdf

依個電路有名堂:
Joule Thief

1粒AA同時著三百個:
http://www.metacafe.com/watch/23 ... _single_aa_battery/

粒電用快幾多!?

原帖由 Motti_sir 於 2009-6-5 00:04 發表
師兄又放毒
有無計過output current 幾多??
想知用到幾耐
想問下線圈有咩用?
咁o岩rossi 師兄比左9013過我,
有d 衝動跟樓主整tim

1. 邊度毒, 成餅野成本都唔駛十蚊
- 9013 一蚊以下 (香港價)
- 16v 10uf  一蚊以下 (香港價)
- 5ohm $0.2 (香港價)
- 1n4001 一蚊以下 (香港價)
- UV LED $190/千 (taobao)
- 最貴係粒 AA 電同個鐵磁圈, 鐵磁圈 $3@ 華__

2. output 隻 DMM 冇得度 AC.... 如果打去 DC 度, short 左佢有 170ma

3. 睇舊 post

原帖由 dulllou 於 2009-6-5 02:16 發表

1. 邊度毒, 成餅野成本都唔駛十蚊
- 9013 一蚊以下 (香港價)
- 16v 10uf  一蚊以下 (香港價)
- 5ohm $0.2 (香港價)
- 1n4001 一蚊以下 (香港價)
- UV LED $190/千 (taobao)
- 最貴係粒 AA 電同 ...

師兄 知唔知UV LED 用唔用到黎哂板?!

想玩DIY ,流動PCB 曝光機

原帖由 阿勤 於 2009-6-5 00:54 發表
粒電用快幾多!?

DC1.2v input @ 250ma  --> AC 8V output @ ?? ma  (我隻$20 DMM 冇得度 AC current,  打去 DC 度 170ma)

粒電 1.2v 2700mah, 打個折, 當佢 2500mah, 即係應該捱到十個鐘...

呢個電路最特別o既地方係粒電死到得返 0.3v d LED 都仲會著 (LED 當然暗啦), 不過記得唔好拎 NiMH 來咁玩...過放到少過 1v 已經會傷, 0.3v 的話...大概會 charge 唔返....

最好係將一堆已經"冇電" (低電壓) o既鹼性電并聯埋, 可以著好耐好耐

原帖由 dulllou 於 2009-6-5 02:21 發表

DC1.2v input @ 250ma  --> AC 8V output @ ?? ma  (我隻$20 DMM 冇得度 AC current,  打去 DC 度 170ma)

粒電 1.2v 2700mah, 打個折, 當佢 2500mah, 即係應該捱到十個鐘...

呢個電路最特別o既地方係粒電死到得 ...

我對呢個創作幾有興趣  加油樓主

暑假我都玩下先.