一個關於 LED 的新手問題

其實之前一直都聽過 LED 或者 Laser diode 都係用 current 來 drive 而唔係用 voltage 的
早前行過華強, 見個 LED tester 幾平 ($5, 其實香港都見過有賣, 不過十幾蚊), 買左個來玩 (見圖)

入便係一粒 9V 電, 其他野俾熱膠漿死晒, 睇唔到係乜
用 DMM 度佢, 佢真係出 9V 的, 但 current  就如同佢上面 mark o既咁上下 (150 o個格實度 14Xma, 2ma o個格 1.x ma) 問題 :

1. 係咪即係只要 limit 到個 current, LED 其實可以用更高o既 voltage 都唔會燒 ?
2. 佢用咩 regulator 咁神奇, 9V 入 (分分鐘仲要唔足 9V, 因為舊電我玩左好耐下), 竟然可以出返8.9v
3. 可否簡單介紹下應該用咩 regulator 同講下 wiring 應該點做先可以好似佢咁直接用 9V drive LED ?
4. 咁 laser diode 又係咪可以用同樣o既方法來高 voltage 限流操作 ?

希望有師兄出手解惑

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔知我有無記錯 二極管都有自己可以工作既電壓. 高過一樣死.

原帖由 阿勤 於 2009-6-5 02:44 發表
唔知我有無記錯 二極管都有自己可以工作既電壓. 高過一樣死.

但呢個 LED tester 的確係出 9V, 但由 1.6v 既紅 LED 到 3.4v o既 UV 甚至 4.8v o既 12mm 巨大白色 LED 都 test 到而且冇死...全部都係用 9V

最緊要o既係, 我唔係著一著就算, 好多時係 手禁 死佢晌度玩, d LED 冇燒, 連發熱都冇
所以我就係諗緊其實係唔係只要限到流, 電戈壓高都冇問題

事關我想整件巨大 LED matrix 來玩, 但一直都諗掂到電o既問題....

好似我整o既呢個 Arduino 3*3*3 LED Cube 咁 ( http://blog.diedie.net/2009/05/my-led-333-cube-controlled-by-arduino.html ), 只用電阻來 limit voltage, 結果如果同時著得多 LED 就會好暗..... 所以想了解多少少關於 LED o既問題 (唔想下下都用 IC driver...淨係識用 IC 結果到頭來咩基本功都冇好難攪..)

入9v =/= LED 食緊9V 啵.

上便圖o個件野, 板連連 IC + RGB LED  的 Kit 賣緊一舊水美金 (其實都唔係貴, RGB LED 25*25 粒其實自己上華強買五百蚊都未必落到樓)..問題係運費太貴....

好想整一件來玩...

原帖由 阿勤 於 2009-6-5 02:54 發表
入9v =/= LED 食緊9V 啵.

願聞其詳

應該裏面乜都冇,淨係得d電阻咁大把下話.....

p.s. 你open circuit 度就梗係9V啦,駁咗LED就唔係9V嫁啦。

原帖由 morris 於 2009-6-5 03:02 發表
應該裏面乜都冇,淨係得d電阻咁大把下話.....

p.s. 你open circuit 度就梗係9V啦,駁咗LED就唔係9V嫁啦。

哈哈, 係播...4.04v
另外可唔可以幫手 comment 下我呢舊野 ? 一多幾粒燈就變左好暗, 有冇得攪攪佢 ? 我想佢著一粒同著 27 粒時都係同一光度, 可以點攪 ?

原帖由 dulllou 於 2009-6-5 03:07 發表

另外可唔可以幫手 comment 下我呢舊野 ? 一多幾粒燈就變左好暗, 有冇得攪攪佢 ? 我想佢著一粒同著 27 粒時都係同一光度, 可以點攪 ?

please attach schemtic

原帖由 dulllou 於 2009-6-5 03:07 發表

你係唔係只係用ardu 插USB, 無額外比電佢?
3.7V*0.02A*27=2W喎

usb 只比到2.5W..