分體冷氣爆炸後維修記

部分體冷氣行行下發出爆炸聲,跟着出煙好彩無火燭 :funk:

拆開睇下乜事

PCB有味

原來係relay contact short 死左PCB銅overload燒了幾cm,

relay沒有原裝spare part只好外置

全程1小時,最難拆係豬籠扇

後記:死人豬籠扇有格格聲,又要拆過tim!!!!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

樓主部機好多塵喎
唔short就有鬼啦

原帖由 Offer 於 2009-6-6 13:51 發表
部分體冷氣行行下發出爆炸聲,跟着出煙好彩無火燭 :funk:

拆開睇下乜事

PCB有味

原來係relay contact short 死左PCB銅over ...

你有冇洗乾靜個朱籠呀

原帖由 WINGLESLIE 於 2009-6-6 14:31 發表

你有冇洗乾靜個朱籠呀

可能係洗乾靜個朱籠後不平衡 (無左D塵後不平衡)

假如個RELAY係控制壓縮器,你個塊RELAY 板咁接好危險,

1. 你個RELAY係110V,如果220V可能會燒
2. 個接頭質素差,RELAY板的PCB銅露唔夠大。

因為RELAY成日SWITCH ON OFF及大電流,加上冷氣機濕濕咁,好易SHORT
我想至少電線要盡量短,換過日系RELAY,如果焊工好,直接把電線焊係RELAY下,用電線膠布封死。

原帖由 evec 於 2009-6-6 14:51 發表
假如個RELAY係控制壓縮器,你個塊RELAY 板咁接好危險,

1. 你個RELAY係110V,如果220V可能會燒
2. 個接頭質素差,RELAY板的PCB銅露唔夠大。

因為RELAY成日SWITCH ON OFF及大電流,加上冷氣機濕濕咁,好易SHORT
我想至少電線要盡量短,換過日系RELAY,如果焊工好,直接把電線焊係RELAY下,用電線膠布封死。

個RELAY BOARD係過道安排,買到後再換落pcb,此relay係控掣壓縮器內另一220V relay所以電流好細,我估死因多數係塵+濕氣+水珠

因為13年無清潔過

回覆 7# 的帖子

OFFER兄:請問你部泠氣甚麼品牌?我部PANASONIC用左亦差不多有十年都無同樣問題!

原帖由 edwardfcy 於 2009-6-6 19:16 發表
OFFER兄:請問你部泠氣甚麼品牌?我部PANASONIC用左亦差不多有十年都無同樣問題!

dakin

回覆 9# 的帖子

吾怪得啦!大陸組裝NOT original made in JAPAN!