想知壞既slim dvdrw 有冇方法整返好...

好似彈唔到出黎...但試過入碟後都read 唔到

方法實有的.,,.不過D 料係香港難找過部機,
下一句都唔洗我講啦.....

果齒輪錯位,自己用手或接電反方向順位!

原帖由 諸葛亮 於 2009-6-10 17:26 發表
好似彈唔到出黎...但試過入碟後都read 唔到

"百鳥歸巢".... 呢招係內地人最常用既修理大法

即係你搵同一個MODEL 又係壞, 但唔係壞同一PART, 然後砌番一部WORK 既

原帖由 ray08 於 2009-6-10 23:23 發表

笑左出黎

唔准笑
國內大把無線電機, 電腦, lcd mon 都係咁砌出來架

原帖由 凌天羽 於 2009-6-10 11:21 PM 發表

"百鳥歸巢".... 呢招係內地人最常用既修理大法

即係你搵同一個MODEL 又係壞, 但唔係壞同一PART, 然後砌番一部WORK 既

呢招我試過, 用三部壞 PS2 合成一部好 PS2 出黎
其實用得行得又冇咩問題

同一 model, 弱點通常差唔多, 要搵到一件壞又壞唔同 part 而物主又唔即掉, 唔係廠做都幾難

原帖由 用尸名 於 2009-6-11 08:24 發表
同一 model, 弱點通常差唔多, 要搵到一件壞又壞唔同 part 而物主又唔即掉, 唔係廠做都幾難

中國多電子垃圾, 所以唔難搵到一件壞又壞唔同 part既野...

好似上面有人講既ps2
其實ps2 可以壞
1. 頭
2. 主板
3. 電源

三者都有機會壞, 而且唔一定係其中一部份係弱點, 因為每戶既破壞手法都可以好唔同
例如ps2 最易死頭, 但如果有用戶將120v 插去220v 咪個頭好, 但pwr 死咯
又或者係有人將個ps2 放響完全無空氣流通既保暖盒度run, cpu 過熱(唔准笑, 我見過有呢d 人), 咪死主板咯

原帖由 alex008 於 2009-6-10 23:13 發表
果齒輪錯位,自己用手或接電反方向順位!

唔係好明...如果拿上ashop會唔會有人整到?