辣雞放電

今日 好地地 用左1個鐘 辣雞
岩岩到整個pot果陣 我拎錫線對埋個焊咀 就feel有電
我隻雞用左幾時
40watt winstar牌
唔通隻雞甘快蘭?.?

原帖由 poonpoon098 於 2009-6-11 11:20 發表
今日 好地地 用左1個鐘 辣雞
岩岩到整個pot果陣 我拎錫線對埋個焊咀 就feel有電
我隻雞用左幾時
40watt winstar牌
唔通隻雞甘快蘭?.?

好既辣雞應該有水線,唔係會電死D零件

原帖由 raymondchan338 於 2009-6-11 11:30 發表

好既辣雞應該有水線,唔係會電死D零件

姐係點= 口 ='

你屋企果插蘚位可能有問題...

之前係朋友屋企用辣雞都係咁樣.
就算係插住電腦...個機箱都會漏電

一定要搞掂漏電問題,一係就轉陶瓷芯辣雞

條芯有無short左落殼?

原帖由 dicky4119 於 2009-6-11 17:35 發表
你屋企果插蘚位可能有問題...

之前係朋友屋企用辣雞都係咁樣.
就算係插住電腦...個機箱都會漏電

都係同一個插蘚位 之前點解冇事    e家先漏電
支野買左2個星期~,~ 用左10次都冇

原帖由 jamesy 於 2009-6-11 18:27 發表
一定要搞掂漏電問題,一係就轉陶瓷芯辣雞

陶瓷芯辣雞? 有冇相睇 未聽過

要 check 有冇漏電有一個好簡單, 聽落好恐怖, 實在又唔太危險o既方法 --

但講之前, 一定要先檢查 :
1. probes 肯定要插在量電壓的插位. 插錯電流位的後果將會是觸電
2. 一定要睇清楚, meter 已經打左去 AC Voltage
3. 錶身, probes, 線沒有損壞, 否則亦可能觸電

做法好簡單, 只要將 multimeter 打去 AC Voltage 500V或250V, 手渣住黑 probe 的金屬位, 將紅 probe 掂落懷疑漏電的金屬位, 如果 meter 冇 reading  即係冇漏電. 最壞的情況下 (即火線完全掂住機殼), 大概會有 150V ac 左右的 reading.

multimeter 打左去 Voltage 基本上內阻係極大的, 但如果打錯左就會觸電. 試之前要對清楚  probe 有冇插o岩, 同有冇打錯喎

原帖由 dulllou 於 2009-6-11 20:35 發表
要 check 有冇漏電有一個好簡單, 聽落好恐怖, 實在又唔太危險o既方法 --

但講之前, 一定要先檢查 :
1. probes 肯定要插在量電壓的插位. 插錯電流位的後果將會是觸電
2. 一定要睇清楚, meter 已經打左去 AC Voltage ...

好失禮其實我到e家都未有電錶
其實我懷疑係咪過熱 因為你見張相 隻辣雞 熱到變晒紫色 支咀更加唔洗講 我拎出黎 支條色好唔正常
我用左10次都冇 買左3個星期