用代用墨的代價, (已解決, 驗屍報告已出)

brother 噴墨printer因使用代用墨,
宜家搞到出唔到黃色,
有冇ching 試過diy repair.

塞墨頭??
有無試過用洗墨頭水通過墨頭??
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1131618

覺得似塞左墨頭多

brother 噴墨printer因使用代用墨,
宜家搞到出唔到黃色,
有冇ching 試過diy repair. ...
kentnklee 發表於 2010-5-1 12:25

會否黃色冇墨。

回復 5# 冰之風
用新同舊都唔得

最慘就係啱啱買左兩套代用墨($130)先嚟壞.

超級easy 汁啦 不過預左好煩好dirty
我之前都塞左黑色 之後搞返掂
首先//
去金魚po買2 吋 - 4吋氣pump 膠侯 -5蚊內
去買/借幾條rubberband - 1蚊內
買一支針筒 , 個個出口位要fit到條膠侯 - 6蚊內

返屋企 , turn off printer
用rubberband將膠侯一邊捲實 , 另一邊就連一支有少少水 - 3ml內(唔洗真係用3ml , 試左1ml先唔得再加) 嘅 針筒  
將膠侯整入去個個墨頭位....
ps , mfc260c就係下邊個個
之後...用大量tissue 圍住個個墨頭位 ,
細細力加壓支針筒
如果feel到有壓力, 姐係做岩 , 要不斷慢慢加水..加到3ml水冇曬...
之後

之後就抽番小小出呢  我個時就抽到有個啲大粒塞頭礦物....
之後就開機, 係咁用內置洗墨頭program洗到ok , 如果洗左成幾2個個鐘都唔得,再人手洗多次 ( 我用內置洗左成個鐘 , 人手洗一次) 就應該ok

如果feel唔到有壓力 , 夾有feel到少少水流左去tissue
rubberband個個位整唔實, 再整實啲

搞唔掂就買過一部啦

回復 6# kentnklee

貴lor
100$ 有100ml 代用墨齊曬4支4隻色
包埋4支針。。。。

回復  kentnklee

貴lor
100$ 有100ml 代用墨齊曬4支4隻色
包埋4支針。。。。 ...
louishei 發表於 2010-5-1 23:09

話你知taobao 買mipo $80 4色有200ML 連4針....