電話插座供電"

http://www.youtube.com/watch?v=WoaLGvJkoP8
岩岩度完,有成50V DC
唔知電流有幾多呢?
唔知大家知唔知架呢

我30年前係電話廠設計嘅speaker phone, 已經係在phone line 偷電, 唔洗外面供電.

Ringer signal 有70V AC, 應該會燒粒317.

我30年前係電話廠設計嘅speaker phone, 已經係在phone line 偷電, 唔洗外面供電.

Ringer signal 有70V AC, ...
jwong852 發表於 2010-5-3 09:03 PM

電子識真係識皮毛..
我都係睇到先知所以分享下

Ringer signal 有70V AC, ...
jwong852 發表於 2010-5-3 21:03

PHONE LINE有得偷電甘過引

呢個係恆流源接法而且電流唔可以大個 29mA (off hook 最低電流) 否則無電話可以打入, 限流電阻會食左部份電壓就算有 Ring Signal LM317 亦唔會燒, 呢個線路已經有好耐歴史,多年前已經試過.

好耐之前呢度有個post係講整左個枱燈係喺電話線度偷電

回復 6# EU仔

幾十年前嘅玩法,而家先當開心大發現

回復 7# chan188

再過多一兩代, 可能固網電話係乜都唔知添

但一聽電話或者拿起話筒就會跌到得返5V度,有電話入又會變脈衝電,即係好似video入面盏燈咁閃下閃下,可以用黎做照明,但如果其他用途可能會即刻罷工~

記得好像正常10-30ma先可以用到電話!