擴音機失真度譜查

想譜查一下大家DIY既擴音機失真度水平.   另外, 想知道是用什麼distortion meter量度的.

根據磚家研究
無失真既功放聽出來既聲係平凡、無質感
而產生一定比例既單倍諧波既功放出來既聲係好有質感

好似話因為腦會自動數頻率數目
加到某D數目腦會發出happy訊息

三十年前用既係 HP 失真分析儀, 現時已經不修音響及視頻很久不知這類儀器有何改進?
我對 Hi-Fi (高度原音) 有唔同睇法, 如果你覺得聽現場演唱比聽 Hi-Fi 好而又覺得有單次諧波既音樂有較好既質感咁單次諧波應該係由樂器所產生而唔應該由擴音機既諧波失真而來, 就如一杯清水雖然淡而無味但你加糖之後覺得比較好飲但已經唔係原裝一樣.

HP/Agilent係音頻分析儀方面二十幾年都無進步過, 直到2009年才推出新一代既綜合音頻分析儀(終於有FFT). HP係1980年推出左部革命性的綜合音頻分析儀HP 8903A, 而1985年推出改良的HP 8903B, 之後一等就二十幾年才有新機.  那做就了機會給Audio Precision成為音頻測試龍頭, 不過價錢貴. 我老闆買左台係屋企玩, full option, 買左15000美金.  另外, R&S既UPV都幾好.

師兄當年是否用HP 334A失真分析儀?

我估計設計音響既時候, 有人會故意加味精. 同攝影差唔多. 例如張相明明有偏色, 反而呀媽仲喜歡, 話因為影得個人面色紅潤D. 但實際上面色蒼白.   好在今次撞彩係偏紅, 如果下次係偏藍, 阿媽一定睇到暈低.

"高保真"....有些人不喜歡事實真相.

三十年前用既係 HP 失真分析儀, 現時已經不修音響及視頻很久不知這類儀器有何改進?
我對 Hi-Fi (高度原音) 有唔同睇法, 如果你覺得聽現場演唱比聽 Hi-Fi 好而又覺得有單次諧波既音樂有較好既質感咁單次諧波應該係由樂器所產生而唔應該由擴音機既諧波失真而來, 就如一杯清水雖然淡而無味但你加糖之後覺得比較好飲但已經唔係原裝一樣.
msc 發表於 2010-9-22 08:58

重鬼記得係乜鬼型號咩咁鬼耐, 只記得係灰色重大架過部擴音機分三個部份, 音頻產生器, 1 KHz 瀘波器及音頻電平錶, 主要是測試總諧波失真.

都係果句, 音質好 =/= 音色好:xd:

都係果句, 音質好 =/= 音色好
KinChungE 發表於 2010-9-21 09:21 PM

不論音質是否等如音色但總而言之當聽 Hi-Fi 唔同聽現場演奏是由現場至由 Hi-Fi 重播之間有一些環節未如理想所至不應由擴音機之諧波黎補救.

贊同師兄見解!  :agree:

不論音質是否等如音色但總而言之當聽 Hi-Fi 唔同聽現場演奏是由現場至由 Hi-Fi 重播之間有一些環節未如理想所至不應由擴音機之諧波黎補救.
msc 發表於 2010-9-22 10:37

要還原現場演奏聲場只有LAB先做到
家居環境嚴重破壞喇叭建立既原音聲場
所謂Hi-Fi係自我安慰
國王的新衣

要還原現場演奏聲場只有LAB先做到
家居環境嚴重破壞喇叭建立既原音聲場
所謂Hi-Fi係自我安慰
國王的新衣 ...
YES_MAN 發表於 2010-9-21 09:55 PM

就係困難咁先有廠商既發展空間, 雖然話 (Hi-Fi) 係自我安慰但加咗糖既水又何常唔係, 之所以唔同既發燒友各有唔同意見係因為各人都會加唔同份量既糖入清水先鐘意但係有幾多發燒友係 Hi-Fi 友呢? Hi-Fi 係追求, 發燒係佗恊.