想自製 2a電x2 usb差電(好似SANYO eneloop USB ) 比i pod touch 4

想自製 2a電x2 usb差電(好似SANYO eneloop USB ) 比i pod touch 4

i pod touch 4 平時差電用幾v???  因為我見SANYO eneloop USB 用2粒 2a 1.2v =2.4v

同埋其實係咪好簡單 焊岩usb供電位就得?? 仲洗唔洗+d咩落去除左開關掣

del~~~~~~~

Have you done yet?

未整  有無人知點整??   
1 VBUS (4.75-5.25 V)
2 D-   係gng到駁個可變電阻2.x v到?
3 D+  係VBUS到駁個可變電阻2.x v到?
4 接地
咁樣??

可以整D咩
咪純粹將個5V 接去V+ - 到
但你2粒 2A 電,即係要搵Chips做升壓
Data 2條唔洗理

可以整D咩
咪純粹將個5V 接去V+ - 到
但你2粒 2A 電,即係要搵Chips做升壓
Data 2條唔洗理 ...
shingzhk 發表於 2010-9-23 20:49

你話2粒 2A 電,即係要搵Chips做升壓
唔洗升啦用4粒就得...

data2 條唔洗理 姐係唔洗駁野???    我爬過文:只提供5V與GNG,接上 iPhone 3G。 是的,結果就是不給充。 
緊接著在DATA+, DATA-加了兩個可變電阻,調 DATA+與DATA-的電壓,結果是只要這兩個DATA PIN有2.0V ~ 3.0V間。 iPhone 3G就會接受充電。 不一定要準 2.0V 與 2.8V(APPLE盒內付的CHARGER就是這個電壓)。

如同上文所說,DATA+ 與 DATA- 的電壓是一個 "notification" 給iPhone 3G,告知開始充電。

所以理論上,iPod的週邊稍做修正就可給 iPhone 3G使用。

so far我未用過i phone,不過一般黎講
普通USB 充電器都係ignore data pin
如果係的話,咪直接2.4V比果2條,跟手升5V比VCC

不過2.4V 升5V,難搵既程度都唔係講笑
我搵3.7 to 5V都要上TB訂

我自己try過只係5v比電...ipt4無理我...唔比我差電

so far我未用過i phone,不過一般黎講
普通USB 充電器都係ignore data pin
如果係的話,咪直接2.4V比果2條,跟 ...
shingzhk 發表於 2010-9-23 21:27

我自己又咁try過...4粒1.2v sanyo 2A=4.8v 比v bus 同gng    之後再用2 粒1.2v sanyo 2A=2.4  data 1,2 又唔知點解...無料喎...- -

我自己又咁try過...4粒1.2v sanyo 2A=4.8v 比v bus 同gng    之後再用2 粒1.2v sanyo 2A=2.4  data 1,2  ...
Z君 發表於 2010-9-23 21:34

i p t無料到 我手提s8000h  又ok喎 差到電.......  唔知搞咩