請問屋企嘅電箱FUSE

請問屋企嘅電箱FUSE得15A,兩部電腦嘅火牛12v輸出有44A,咁可唔可以推得起,電腦會唔會有事?

其實唔係好明呢啲做法,我又想換個大啲電流嘅FUSE,得唔得?換個60A夠唔夠?

冇必要
我當你一部電腦用400W都只係4A度
ching如果你唔係註册電工就唔好搞個電箱
你換大咗,到時circuit overload個mcb唔跳,
但d電線size細冇預咁大電流過你就...........:funk:

回復 1# maiko

計數唔係這樣計的,60A足夠比哂普通家庭既電器用品有餘,12V X 44A 大約=528W,528W /220V =2.4A!
你唔係註册電工請不要亂改電箱,對你家居會好危險!
#2師兄說得對(你換大咗,到時circuit overload個mcb唔跳)
小心!!!

冇必要
我當你一部電腦用400W都只係4A度
ching如果你唔係註册電工就唔好搞個電箱
你換大咗,到時circuit ove ...
ahuo 發表於 2010-9-23 10:39

請問「我當你一部電腦用400W都只係4A度」係點計出嚟?

circuit overload個mcb唔跳係咩意思?

唔好怪我,我真係唔識,所以咁問,唔該。

請問「我當你一部電腦用400W都只係4A度」係點計出嚟?

circuit overload個mcb唔跳係咩意思?

唔 ...
maiko 發表於 2010-9-23 11:28

個功率估計出黎ga咋,你有watt meter ge話都可以度下ge~
我部龜機full load都只係用130W度,當呢家d主流機晒電d所以當一部400W度
2部當住800W,當係垃圾火牛Pf=0.9(見呢家d牛有d寫0.99,所以當差d ge係0.9算啦~)
800/220/0.9=4.04A

個功率估計出黎ga咋,你有watt meter ge話都可以度下ge~
我部龜機full load都只係用130W度,當呢家d主流機 ...
ahuo 發表於 2010-9-23 11:49

又有新問題Pf係咩嚟架?
我手上有個他錶,咁佢可唔可以度watt meter ?要調去邊度?因為我平時都只係Check下12V同啲鋰電電池。

又有新問題Pf係咩嚟架?
我手上有個他錶,咁佢可唔可以度watt meter ?要調去邊度?因為我平時都只 ...
maiko 發表於 2010-9-23 12:15

Pf 如果我無理解錯...
應該係指"power factor"

再深入了解多D就google 啦...

BTW, 屋企電箱fuse 講緊15A 係以220V 計<---大約估(真正係幾多我都唔清楚)

如果你部電腦有44A ,個插蘇就一早燒左LA
個插蘇FUSE 得13A ,好多時電腦果D 仲係5A

如果你部電腦有44A ,個插蘇就一早燒左LA
個插蘇FUSE 得13A ,好多時電腦果D 仲係5A ...
EU仔 發表於 2010-9-24 00:54

係囉
3個A/C都吾使44A

回復 2# ahuo
同意。PC用好少電, 所以唔洗擔心唔夠電!