玻璃膠, 熱溶膠, 白膠漿

我有一個電器係兩端都可以接電, 是但接一邊都可通電 (方便安裝)  

我想請教一下唔接電既一端 (接腳外露), 可以用咩封左佢 ?

玻璃膠, 熱溶膠, 白膠漿是否導電 ? 因接腳比電器 casing 入, 故不合用電線膠布

熱溶膠...

(玻璃膠)可防高壓電但慢乾耍20分鐘定形,(熱溶膠)1分鐘可定形防高壓功能低.看你的用途自己決定.

我有一個電器係兩端都可以接電, 是但接一邊都可通電 (方便安裝)  

我想請教一下唔接電既一端 (接腳外露),  ...
EOS 發表於 2010-11-6 18:47

建議用玻璃膠,電器使用時或會發熱,熱溶膠會變形甚至溶,而且熱溶膠耐壓不太好。白膠獎見水即溶…

用 epoxy 好,硬化前可以流動,可以填滿所有空位,附著力強,不易脱落,耐高溫。

又請教, 以我見識一般玻璃膠都係好大既支裝, 要配合槍使用, 其實市面有無細支 d 如牙膏般大既又唔使用槍可o即出使用 ?

又請教, 以我見識一般玻璃膠都係好大既支裝, 要配合槍使用, 其實市面有無細支 d 如牙膏般大既又唔使用槍可o ...
EOS 發表於 2010-11-7 17:23

有, 不過貴過大支裝.

玻璃膠太軟, 如果條線係鬆動, 小心會被扯甩而漏電
但點解唔用熱縮通 / 針玉 ?

又請教, 以我見識一般玻璃膠都係好大既支裝, 要配合槍使用, 其實市面有無細支 d 如牙膏般大既又唔使用槍可o ...
EOS 發表於 2010-11-7 17:23

有,去鋪頭問下:
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我想請教一下唔接電既一端 (接腳外露),  ...
EOS 發表於 2010-11-6 18:47

我覺得要睇睇個接電接的是什麼電,...會唔會好熱,唔熱可用熱熔膠;

看看接點既形狀...套唔套得入熱縮通/套,如得,見議用;

唔用既接點亦可以與隔黎果組接點並聯使用.(這個是以雙刀雙擇開關制論)

我自已就唔係咁鐘意用玻璃膠La~...又要等...未道又難頂~~
只用幾次會好貴好晒...擺耐佐會變硬唔用得~~!