喇叭大細聲問題

唔知點解我個喇叭依家扭到最大聲都係好細聲
試過用另一部電腦都係咁
有冇巴打有類似既經驗可以教下細佬?

May be cable broken at 3.5mm plug side (earth pin).

係唔係嗰d用usb攞電嘅喇叭仔呀,我自己嗰隻又係咁.
可能係用得耐,個volume制神神哋,大力d兩頭另吓佢就會好番一段時間.

May be cable broken at 3.5mm plug side (earth pin).
Joe_Black 發表於 2010-11-7 10:15

咁應該點做好呢 ?
我已經試過換左條3.5MM線都係咁

係唔係嗰d用usb攞電嘅喇叭仔呀,我自己嗰隻又係咁.
可能係用得耐,個volume制神神哋,大力d兩頭另吓佢就會好番 ...
baby11 發表於 2010-11-7 10:54

我係用緊philips 既5.1喇叭 ( MMS - 460 )

Open the speaker
Use multimeter check the plug - speaker cable continuity first.
Then check others, such as volume, power supply, etc.

Open the speaker
Use multimeter check the plug - speaker cable continuity first.
Then check others,  ...
Joe_Black 發表於 2010-11-7 15:13

我係新手 所以唔係太識呢d野
師兄有冇咩教學網站可以介紹比細佬學下野?

尋晚整左部 Philips 2.1 (Model No. : SPA2320_05), 唔係5.1
症狀: 無聲
打開來睇, 係用 cheap cheap (大陸山寨版 TDA2030A x3)+LM324
度電壓無問題..., 可能TDA2030A死 或LM324死, 但換過都唔得...
最後找到元兇, 係比LM324 V+ 粒Cap短路, 更換後完全正常

LM324係單電源工作(原來可以用雙電源工作)
這個線路就係用雙電源供電比LM324, 如果唔係, 我一早就 Check 到

Philips 5.1聲道, 唔知會唔會用6粒TDA2030A就算
唔知Philips會唔會行Sanyo條路, 出D野越出越cheap

以前有整過 兩個Amp仔, 一邊大聲,一邊細聲
第一個用TDA2009 (10W x2 IC), check完一大輪, 換IC就OK
第二個用TDA1519 (6W x2 IC), check完電源, 就換IC就OK

如果雙聲道(或多聲道)IC, 出現大細聲問題, 係死IC 先兆

講左咁耐, 都好似同你部機細聲口既問題無關
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

買支cleaner噴個volume因為有碳屎,個阻值大o左