攪攪新意思DIY FILCO KEYBOARD CASE(改良版)

攪攪新意思DIY FILCO KEYBOARD CASE(自家终極改良版)
FILCO KEYBOARD CASE連結:http://www.diatec.co.jp/shop/rf_metal/
majai214兄的FILCO KEYBOARD

度數設計

開料!!!!材料用上比FILCO厚一倍料,面板用3MM鋁板,底盆用一級1.2MM電解鐡料!

畫線!

打賓士!

鑽吼!

剪角!

摺料!

焊接!

用80#幼沙碟打磨!

積梳開KEY位!

用100#沙輪磨髮絲紋!

打字嘜!

用0#鋼絲磨順髮絲紋!

用婆婆嘜頭散鋁膏打靚佢,(LEE隻散鋁膏相當好,自己個鋁機箱差不多一年,仍然非常好!)

3M防震膠粒!

開油(啞黑焗油)噴油!

好!!!!!!!!!安裝!

MAJAI214兄既大名 !

完成!!!!!!!!!!!!

改良咗既地方,面板唔見鑼絲,底盆與keyboard之間零虛位(睇落好似無難度,但其實度數同摺料要做到非常準確!)擺手位可以完全受力(FILCO keyboard CASE係唔可以的),重量同質量!!!!!
用後感就留番比MAJAI214兄評價http://www.hkepc.com/forum/viewt ... amp;extra=page%3D1!(因為驚比MAJAI214兄毒親,所以未測試過 )
多謝師兄收看!!!!!!!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

師兄太好心機@@

回復 54# 黃金俠

噤就浪費咗D功夫!

回復 51# terry2046

滿師就無可能,我諗都有半桶水多DD既!

六年前做既BB床 !
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復  黃金俠

噤師兄D手工應該好厲害!我公司另外係做掣櫃的,所以有摺床,其實除大型工具外,我 ...
gogogomp5 發表於 2010-11-20 00:42

但我冇咁好心機整

回復 49# 黃金俠

噤師兄D手工應該好厲害!我公司另外係做掣櫃的,所以有摺床!

手工一流

gogogomp5 兄你應該好多行都已經滿咗師!!

回復  terry2046

我係電燈佬一名!
gogogomp5 發表於 2010-11-20 00:10

十幾年前我都做過

回復  黃金俠

我唔係做車身的!
gogogomp5 發表於 2010-11-20 00:07

見你又摺床/mig机.鐵剪加柄....
d野同我公司一樣