更換lcd tv 高壓板!更新#30,換電容!

首先感謝以下人仕,如唔果唔係得各位師兄幫助,小妹一早就當左呢個lcd tv 係垃圾了!
人中之龍、dino_lo、paladinwa、ono515、A君、reXxx

現左就將換高壓板相片分享!

一早拆左個穀....所以無得比大家睇!

拆左個銀穀佢,就會睇到主要的電視電路板

拔走晒d插住嫁電線物體

翻起電視電路板

拆走有懷疑有問題的高壓板,更換在淘寶買回來的新板

裝回電視電路板

測試.....成功啦!個電視可以用返了!唔洗做垃圾!

---------------
同場加影....買左唔識用的電子萬用錶...
因為佢個張係英文說明書...但睇唔明!

一粒係鴨寮街公公婆婆、華輝都搵唔度嫁電容

同有師兄要求的高壓板背影

因為唔識用電子萬用錶,所以都唔知係唔係粒電容有問題?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

或者係香港人太富有
又或者係香港維修成本太高
近年學電子維修資源都比較少

有信用咭的話,可以網上買 ...
人中之龍 發表於 2011-3-18 23:19

謝師兄提供

謝師兄!我係華輝都睇過下個d一套diy系列,遲d有閑錢買黎玩下,

請問有冇入門新手用書藉介紹下? ...
chi333 發表於 2011-3-18 10:08 PM

或者係香港人太富有
又或者係香港維修成本太高
近年學電子維修資源都比較少

有信用咭的話,可以網上買大陸簡體書
例如萬用表使用...etc.

又或者上呢個台灣forum痞酷網
有好多維修高手坐陣
http://bbs.pigoo.com

謝師兄!我係華輝都睇過下個d一套diy系列,遲d有閑錢買黎玩下,

請問有冇入門新手用書藉介紹下? ...
chi333 發表於 2011-3-18 22:08

一路玩.一路學la, 電子入門書?
都好耐無睇呢d書,以前好似有萬里叢書系列,或者睇下其他師兄有沒好介紹!
或者可以去圖書館揾.

104 80V, 係0.1uf 80v,
呢D係無極電容, 可用作旁路或交連.
無分極性的!
這款微動制, 同2腳無乜唔同, 4腳是 ...
kammoo 發表於 2011-3-18 21:50

請問有冇入門新手用書藉介紹下?

104 80V, 係0.1uf 80v,
呢D係無極電容, 可用作旁路或交連.
無分極性的!
這款微動制, 同2腳無乜唔同, 4腳是分開 2對, 其中一邊的2腳是相通的.
藍色的是可調電阻, 中間腳阻值隨著轉動上面旋鈕而改變.
若你真係有興趣玩電子, 可以揾啲簡單D嘅趣味電子套件(DIY KIT)開始!

突然想起間吓你, 見你塊板咁花, 又話支25w 唔够力,
估計你一定淨用個烙铁头,尖頭的一点点去焊接或接觸吸 ...
kammoo 發表於 2011-3-18 11:52

師兄你估對了!小妹我真係只用尖尖,所以整花晒塊板,謝先師兄提醒!

另今日係公公婆婆電容檔買左d唔知乜野嫁東東返黎作練習用

有d3腳、有微動制、led燈、及好長腳的筒型、水桶型電容

最主要有冇講點分正負呢?水桶型我識分睇!
led燈係我見有長短腳,短為負?
但其他個d點睇呢點分呢?三腳個d有冇分?

仲想問下微動制,這種2腳同機箱用的4腳有乜唔同?這種2腳可以接線變成機箱用的按制嗎?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

謝師兄解釋!咁小妹下次用時要小心d先得!
chi333 發表於 2011-3-17 22:53

突然想起間吓你, 見你塊板咁花, 又話支25w 唔够力,
估計你一定淨用個烙铁头,尖頭的一点点去焊接或接觸吸錫帶?
下次試下斜放支焊铁, 焊頭與焊盤接觸面盡量大一d, 錫就易溶d.
手法係"斜按下去" 唔係"直督落去"
明唔明解?