謝,但價錢都幾貴!睇下幾時再去tb買野,同一齊買少少返黎,但係暫時我都唔知個萬用錶點用,

將個錶調 ...
chi333 發表於 2011-3-1 11:42 PM

唔駛度,你兩粒cap都脹起就爆,一定要換
正常要用電容錶度,一般+/- 20% uf值就可以接受
其實電容都有唔同spec.
Farnell有D $2-$3一粒,min. order 1 pcs.
成本平過係淘寶訂
同埋驚淘寶有流野
反宜車錢時間先係成本

邊道可以買到高壓板?

因為我都想搵呢條
okutama 發表於 2011-3-1 23:51

上淘寶買,香港人現在可以開到戶口,但開之前要睇清楚d資料及交易法方

同場加影....買左唔識用的電子萬用錶...
因為佢個張係英文說明書...但睇唔明!
chi333 發表於 2011-3-1 22:19

恭喜! DIY成功!
你買的數字萬用錶(DMM)係度唔到電容器的! 只可以度交/直流電壓, 電流, 電阻.
仲有你個錶係唔識自動跳檔(Auto-Range), 用起上來都幾麻煩. 你要知道要度的讀數幾多, 自己手動打檔. 如果唔肯定, 就要由大至小咁試, 否則好容易燒機. 另外, 一定要選合適的功能先去度適當o既o野, 如千萬不要選電流檔去度電壓.

如果你想買有度電容功能的DMM, 就要留意有依個符號先得.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

成組既 cap 都要換啦
470uf  25v 105c 果2粒~
同埋原本高壓版果2粒...除非已出現茲茲聲
根本換左高壓版既cap已經成塊用得啦=-=

呢塊叫"四燈小口" 高壓板.tb最貴大約18-20元人仔.

呢塊叫"四燈小口" 高壓板.tb最貴大約18-20元人仔.
kammoo 發表於 2011-3-2 01:45 AM

通用高壓板要自已改線,比較麻煩
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

成組既 cap 都要換啦
470uf  25v 105c 果2粒~
同埋原本高壓版果2粒...除非已出現茲茲聲
根本換左高壓版既ca ...
seam 發表於 2011-3-2 01:34

請問邊2粒係470uf  25v 105c ?大正方型個2粒?定係紫色(我睇到係150uf,25v),定係藍色細細粒個d?

請問邊2粒係470uf  25v 105c ?大正方型個2粒?定係紫色(我睇到係150uf,25v),定係藍色細細粒個d? ...
chi333 發表於 2011-3-2 08:23 AM

佢唔係講高壓板
係講綠色既驅動板(大PCB)的cap

通用高壓板要自已改線,比較麻煩
人中之龍 發表於 2011-3-2 07:33

有幾難呀! 唔使1分鐘就識, 得4條線要駁,其實只要接3條就得,調亮度一条可以不接.
而其中2条是電源正及負, 一眼就分辨到, 剩返一條on, 就通電一試就知.