如果睇這張會點呢?

剛剛又上電容了

60w..令到電容腳都黑晒...
chi333 發表於 2011-3-17 09:47 PM

這次焊得好好多了
Cap腳長可以用剪鉗幫手

這次焊得好好多了
Cap腳長可以用剪鉗幫手
人中之龍 發表於 2011-3-17 21:53

謝兄師指點!

但爛pad個度...會唔會係我之前d鍚清得唔好?因為我只係用吸鍚線去清
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

謝兄師指點!

但爛pad個度...會唔會係我之前d鍚清得唔好?因為我只係用吸鍚線去清 ...
chi333 發表於 2011-3-17 10:06 PM

有可能,圖片有時也有誤差的

多謝指教,Contact Cleaner除左清松香外,有時用來清CPU散熱膏,PCB(例如RAM)上的氧化接觸點都好有用,下 ...
人中之龍 發表於 2011-3-17 21:23

試吓la!白電油都唔錯嫁!
用呢d洗板太昂貴了,也不見得好用.
我用洗板水的,好好用,洗完成塊新的一樣,不過可能有毒~

See Photo

紅色位mark着果到銀色圓形位

可能之前支25W雞,温度唔夠,PCB又用無鉛錫,夾硬拆cap搞到咁 ...
人中之龍 發表於 2011-3-17 21:43

無問題!pad無爛,之不過未吸清舊錫.

試吓la!白電油都唔錯嫁!
用呢d洗板太昂貴了,也不見得好用.
我用洗板水的,好好用,洗完成塊新的一樣,不過可 ...
kammoo 發表於 2011-3-17 10:22 PM

洗版水真係好毒
雖然係大陸好平
但都係少用為妙

無問題!pad無爛,之不過未吸清舊錫.
kammoo 發表於 2011-3-17 10:25 PM

多謝指正

做戲做全套,最後上晒2粒及加上熱溶膠

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

感謝2位兄師的幫助!

小妹我好蠢,學野比較慢,多謝2位師兄不厭其煩協助!

小妹我學到不少東西!

如果睇這張會點呢?

剛剛又上電容了

60w..令到電容腳都黑晒...
chi333 發表於 2011-3-17 21:47

幾好吖! 不過下次焊接控制時閒要掌握好啲! 見錫溶沈下時,就可以拿開焊铁.
有無用海棉呀? 60w太熱的話, 記得落鷄前,在濕海棉擦幾野,清潔同時降降温!
見你劃到板都花曬, 告訴你: 烙鉄焊接是不需要用力的, 用吸錫帶也不要用力,够熱就自然會溶.