感謝2位兄師的幫助!

小妹我好蠢,學野比較慢,多謝2位師兄不厭其煩協助!

小妹我學到不少東西! ...
chi333 發表於 2011-3-17 10:36 PM

唔駛客氣
DIY版有好多師兄都好樂意share佢地DIY經驗
我都交左唔少學費,學左唔少野

幾好吖! 不過下次焊接控制時閒要掌握好啲! 見錫溶沈下時,就可以拿開焊铁.
有無用海棉呀? 60w太熱的話, 記 ...
kammoo 發表於 2011-3-17 22:37

塊板花晒係因為之前支25w溶唔到舊鍚...以為接觸唔到,就大力少少...一用力..就移位了!整花晒...

其實如果塊板花到乜野程度就唔用得?小妹呢種花晒的程度算唔算嚴動?

做戲做全套,最後上晒2粒及加上熱溶膠
chi333 發表於 2011-3-17 22:32

不用客氣! 底脚還可剪短一点! 高壓板上面胶可以唔落, 要落最好用硅膠, 熱溶胶不太適合,屈脚貼一d,就不會伸出來啦!.

塊板花晒係因為之前支25w溶唔到舊鍚...以為接觸唔到,就大力少少...一用力..就移位了!整花晒...

其實 ...
chi333 發表於 2011-3-17 10:42 PM

想練焊功
可以用萬用板玩下焊野
$4-$5一塊
玩多次就上到手

其實 ...
chi333 發表於 2011-3-17 22:42

花咗問題唔大, 最驚傷到綠油層, 露出铜鉑, 高壓有可能跳火!
再嚴重的怕劃斷铜鉑,開路.

想練焊功
可以用萬用板玩下焊野
$4-$5一塊
玩多次就上到手
人中之龍 發表於 2011-3-17 22:47

我今日行過幾間都睇到一d板仔有好多金邊細孔(九宮格咁上下),大細都有,個d係唔係萬用板黎?

咁等下我有時間買一塊黎玩下先

花咗問題唔大, 最驚傷到綠油層, 露出铜鉑, 高壓有可能跳火!
再嚴重的怕劃斷铜鉑,開路. ...
kammoo 發表於 2011-3-17 22:49

謝師兄解釋!咁小妹下次用時要小心d先得!

我今日行過幾間都睇到一d板仔有好多金邊細孔(九宮格咁上下),大細都有,個d係唔係萬用板黎?

咁等下我 ...
chi333 發表於 2011-3-17 10:50 PM

就係呢D板啦
玩爛都唔肉赤

謝師兄解釋!咁小妹下次用時要小心d先得!
chi333 發表於 2011-3-17 22:53

突然想起間吓你, 見你塊板咁花, 又話支25w 唔够力,
估計你一定淨用個烙铁头,尖頭的一点点去焊接或接觸吸錫帶?
下次試下斜放支焊铁, 焊頭與焊盤接觸面盡量大一d, 錫就易溶d.
手法係"斜按下去" 唔係"直督落去"
明唔明解?

突然想起間吓你, 見你塊板咁花, 又話支25w 唔够力,
估計你一定淨用個烙铁头,尖頭的一点点去焊接或接觸吸 ...
kammoo 發表於 2011-3-18 11:52

師兄你估對了!小妹我真係只用尖尖,所以整花晒塊板,謝先師兄提醒!

另今日係公公婆婆電容檔買左d唔知乜野嫁東東返黎作練習用

有d3腳、有微動制、led燈、及好長腳的筒型、水桶型電容

最主要有冇講點分正負呢?水桶型我識分睇!
led燈係我見有長短腳,短為負?
但其他個d點睇呢點分呢?三腳個d有冇分?

仲想問下微動制,這種2腳同機箱用的4腳有乜唔同?這種2腳可以接線變成機箱用的按制嗎?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊