請教display card 換cap問題! (更新問題 #7)

朋友有張display card 爆左幾粒cap, 佢己經買左張新的, 所以比左我, 反正都係壞就試試自己換cap

一共拆左7粒, 但係有幾粒, 見到底部有塊塾, 反轉見到係平的!

1, 請問呢幾粒(有塊塾)的, 係咪都要拆出黎! 要的話, 係咪都係用辣雞拆出黎
2, 我拆cap 時,有地方整花左, 請問有冇影響!

3, 請問我攞住拆出d cap 去搵公公婆婆配, 會否好一d!

唔該 !
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

紫色有墊果d係Sanyo oscon SVP SMD固態電容
藍色有墊果d係NCC PSA SMD固態電容
正常情況下無需更換

SMD 個d幫落無mug問題,唔洗換la

回復 1# jackyyu

replace all cap. is better. for cap. purchase, u can search post at hkepc, somebody can sell by mail, u don't need go to ssp
exclusively.

紫色有墊果d係Sanyo oscon SVP SMD固態電容
藍色有墊果d係NCC PSA SMD固態電容
正常情況下無需更換 ...
x86sniper 發表於 2011-5-25 02:57

藍色0個d 唔係 假固態電容?
連防爆紋都有

藍色0個d 唔係 假固態電容?
連防爆紋都有
lawrencelau1 發表於 2011-5-25 11:29

有防爆紋唔係固態電容

收工時去搵公公婆婆, 佢地己收左工, 所以去左華輝買, 店員話冇我款電容, 我就買以下呢d(跟番我拆出黎既 uf值 同 v值), 店員話我買既, 重容易爆, 由於自己唔識, 所以影低問下大家!

請問呢款有冇問題?

另請問電容正負分辨方法是否隻腳d就係正!
而呢粒,兩隻腳一樣咁長既 有個長方形果邊就係負

display 上個 洞係外方內圓就係正!

唔該
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 7# jackyyu

睇睇d高手師兄o既回覆比較安全

http://global.hkepc.com/forum/vi ... p;extra=&page=1

Rubycon 既YK 及 YXA 最好就唔好用在主板及顯卡上了, LCD 及 Router還可以接受。

回復 9# 大教宗

請問邊到可以買到合用的電容?

唔該!