[請教: 新屋做入牆CAT6線]

其實CAT5E都可以,兩邊要自己夾? 定係有得買現貨線連牆制? (要10M以上)

Thanks!

要自己打骰仔
連牆制o既話你點入喉

要求不高.......CAT5E 一般 diyer 較容易處理。
又假如新造入牆不是用喉的話,便要考慮將來升級問題。

我就用左 tv 線既喉由廳拉線入房 (順便換條靚 d tv signal 線), 再鑽穿 tv 同 電話座, 用電話座做 lan 座

其實CAT5E都可以,兩邊要自己夾? 定係有得買現貨線連牆制? (要10M以上)

Thank ...
jimmyctm 發表於 2011-10-7 22:40

話說我上年8月我自己都幫間屋換哂D 入牆CAT6線....
本身入牆的係1條5e.仲要比人分左2做電話4芯做上網......
但我換左GIGA LAN ROUTER....唔行8芯點去到1G?
2話不說準備了差不多30M的CAT6線.....
全程一手包辦斷斷續續都用左1星期先完成....

我既做法係線換線.....1條5e線出...拉入3條CAT6線....(當時都好擔心太粗過唔到,最後有膽無險過到)
事前,,,線換線,,,用左保險膠紙貼實哂個1線->3線個接口....拉到入轉角位都FEEL到有D實....
事後,,,先知原來人地拉開線既人會落爽身粉/碧麗珠係條線到等佢滑D順D易D搵轉角位....

完成後....自己叉埋RJ45 JACK 頭線,上埋牆制.....試一試,,,得左!!

如果你係新屋裝修,,,裝修C FU會有穿線帶,,,有經驗好多,,,,
咁就唔駛好似我咁要DIY...不過當然DIY係省錢...

不個今時今日有FLAT CAT6..我有個IDEA咁諗...
其實買條長D既FLAT CAT6(30M)...之後拉入牆,長左出黎的剪左佢,,,
長左的再夾返頭可用...
因為FLAT CAT6 CABLE 線身比較軟,,好易入牆轉灣....不過開皮時要小心...

如果你係新屋裝修,,,裝修C FU會有穿線帶,,,有經驗好多,,,,
...
wlckenny 發表於 2011-10-8 18:48

謝謝brother , 最後我都係接受左CAT5E only , 但要自己夾 入牆LAN底座, Thanks!

...
wlckenny 發表於 2011-10-8 06:48 PM

Ching : 我裝了條扁 cat6 線, 裝完後發覺見光位還欠 2米, 有何方法 ? 我試過用 adaptor 駁線, 但訊號不夠, 其實可否將兩邊線露皮, 再夾埋 ?

Ching : 我裝了條扁 cat6 線, 裝完後發覺見光位還欠 2米, 有何方法 ? 我試過用 adaptor 駁線, 但訊號不夠 ...
PV-001 發表於 2011-10-11 16:47

一般黎講C FU會開皮再用豆仔線夾線咁搏長條線....你話露皮再夾埋既想法應該就係C FU用開既開皮再用豆仔夾埋既做法...
里個方法係可行的......不過咁樣對就會失去左CAT6的意義...

最終線唔夠長,其實都係只有買條長點的代替....里下真係無計.....

豆仔線 ?, 我想試
失去左CAT6的意義 ? Why ?
Ching : 可以講多點嗎 ?