劣製摺床

由於見 CHING 們製床製得咁開心, 同睇落好似(但唔係)好容易, 加上要比D製成品太座過下目, 免得比佢話我有出冇入, 所以製成以下(SO-CALLED) 摺床, 用黎摺鋁用... 不過出完街先醒起仲差個手抦, 所以仲係未用得...
材料如下
扁鐵碎料 1條包界開 3條, 各長 1呎 -- 20蚊
木板碎料係木材店垃圾 -- 免費
螺絲+絲帽 +膠边防鬆絲帽 -- 20蚊有找
鐵門校一對 -- 5蚊

事實上個目的係用黎屈板 2.5MM 鋁片, 塊鋁片係用黎劣製個 GEAR , FOR 風力發電用
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

支持DIY
中間兩條金屬條的厚度有没有計過的?
還是這兩條野只是單純的做加硬的作用?

回復 1# amb_cpl

支持DIY!

支持DIY
中間兩條金屬條的厚度有没有計過的?
還是這兩條野只是單純的做加硬的作用? ...
kkepic 發表於 2011-10-9 03:00

3MM 扁鐵... 係五金舖亞姐 "拾" 比我... 一边用黎夾住塊 "被摺物"... OK 實既... 請問 CHING 我仲要唔要去買個 G 夾番黎夾實另一边?

工件屈曲處要同門較中軸同一位置,
所以底部鐵片的厚度要接近門較的中軸,
如果唔係屈出來的準確度就降低了,
另一邊唔洗夾,但上層的鐵片建議轉用角鐵會好D.(當然要接近中軸)

點解唔用鐵角代替鐵條呢?

工件屈曲處要同門較中軸同一位置,
所以底部鐵片的厚度要接近門較的中軸,
如果唔係屈出來的準確度就降低了,
...
kkepic 發表於 2011-10-9 04:09

點解唔用鐵角代替鐵條呢?
tklm 發表於 2011-10-9 07:35

多謝建議... 等我諗諗點改發先

支持 diy

修正扁鐵與中軸距離
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

屈2.5mm.............唔夠力,鐵片闊度不足,鑼絲位得兩端,同件料太遠。要用G字夾先可以靈活應付不同大小。

門較......你應該看過我的帖