鑽天花石屎,鑽到索晒氣,求解

一支HK$200的大陸鑽(沖擊mode/normal mode),聲稱550W 2600rpm
買了一支石屎鑽咀,switch 好方向

頭兩個孔都ok(每個相隔15minutes),但越鑽越吃力,第3個孔已經好辛苦,真係谷唔入
拆個咀出來,已經鈍鈍地

到底係支咀劣質(HK$6),抑或係把鑽廢,搞到鈍

買支油壓鑽,可唔可以改善到?

一定得! e d 投資, 你唔會後悔....
油壓鑽鑽窿好輕鬆的

買支油壓鑽,可唔可以改善到?
pbodq 發表於 2011-10-10 11:10

樓主都有說支咀鈍鈍地,十成十支鑽咀有事,試下換支新鑽咀,如果是經常鑽孔,投資落
油壓鑽好d.

OFF TOPIC 下先, 請問如果鑽鐵同鋁片 (3MM左右), 用石屎鑽同油壓鑽都會有分別?

石屎鑽鑽不嬲鈍鈍地的喎
樓主講鈍係咩意思先....

樓主都有說支咀鈍鈍地,十成十支鑽咀有事,試下換支新鑽咀,如果是經常鑽孔,投資落
油壓鑽好d. ...
wingwah 發表於 2011-10-10 11:58

石屎鑽同油壓鑽米都係鑽石屎既....
如果鑽鐵, 最好買可變速的, 亦即該用低速黎鑽, 唔係鑽頭好易打柴, 因為會產生高熱

OFF TOPIC 下先, 請問如果鑽鐵同鋁片 (3MM左右), 用石屎鑽同油壓鑽都會有分別?
amb_cpl 發表於 2011-10-10 12:16

一支HK$200的大陸鑽(沖擊mode/normal mode),聲稱550W 2600rpm
買了一支石屎鑽咀,switch 好方向

頭兩個孔都 ...
pbodq 發表於 2011-10-10 11:10

其實 ching 會唔會鑽左落d鋼筋度?

amb_cpl 發表於 2011-10-10 12:16

石屎鑽同油壓鑽上都有一個制,如果要鑽鐵同鋁片就要調較,說明書上有講,但用的鑚咀有好大分別.

其實 ching 會唔會鑽左落d鋼筋度?
amb_cpl 發表於 2011-10-10 12:51

鑽左落鋼筋 都好D ..... 鑽左落燈喉 就好弊 :funk: