請教顯卡風扇插腳

大家好, 4850風扇有少少問題, 想換4870風扇上去試下. 請教插腳.
請問以下4850邊條顏色對應4870邊條, 順便講埋每條功能. 我自己diy. 謝大家.

4850: 黑, 黃, 綠, 藍.
4870: 紅, 黑, 黃.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大家好, 4850風扇有少少問題, 想換4870風扇上去試下. 請教插腳.
請問以下4850邊條顏色對應4870邊條, 順便講埋每條功能. 我自己diy. 謝大家.

4850: 黑, 黃, 綠, 藍.
4870: 紅, 黑, 黃.
beliveandlearn 發表於 2012-1-16 20:03

照線顏色,我
4850散熱風扇係4-wire PWM(黑=Ground, 黃=12V, 綠=Tacho, 藍=Pulse)
4870散熱風扇係普通3-wire (紅=12V, 黑=Ground, 黃=Tacho)

照線顏色,我估:
4850散熱風扇係4-wire PWM(黑=Ground, 黃=12V, 綠=Tacho, 藍=Pulse)
4870散熱風扇係 ...
BEpsilon 發表於 2012-1-16 21:31

估=.=!, 點都好, 多謝師兄先. 你講得複雜左少少哦.
4870我就明白. 4850又tactometer? 又pluse?
4850唔係同樣12v, ground同speed. 再多出一條其他功能線咩.
咁4850邊條係speed呢?

估=.=!, 點都好, 多謝師兄先. 你講得複雜左少少哦.
4870我就明白. 4850又tactometer? 又pluse?
4850唔係同樣12v, ground同speed. 再多出一條其他功能線咩.
beliveandlearn 發表於 2012-1-16 21:38

Tachometer 線係用來輸出風扇轉速(RPM; Rotations per Minute)訊號。
Pulse 線係用來輸入 PWM(Pulse Width Modulation)轉動訊號。

因為4870散熱風扇不支援 PWM,所以沒有 Pulse 線。這風扇比另一個較〝落後〞。

如果師兄覺得好複雜,我建議你直接換把新而支援 PWM 的散熱風扇。

Tachometer 線係用來輸出風扇轉速(RPM; Rotations per Minute)訊號。
Pulse 線係用來輸入 PWM(Pulse W ...
BEpsilon 發表於 2012-1-16 21:57

好詳細, 謝師兄.

好詳細, 謝師兄.
beliveandlearn 發表於 2012-1-16 22:12

不用客氣。希望你明白因為我無得試所以只可以靠經驗去估。

回復 1# beliveandlearn

就算俾你駁得對, 都會無佐速度控制.

回復  beliveandlearn

就算俾你駁得對, 都會無佐速度控制.
vtrchan 發表於 2012-1-18 02:06

點解呀, 唔係有三條線可以駁咩?

點解呀, 唔係有三條線可以駁咩?
beliveandlearn 發表於 2012-1-18 11:10

三條線咪只有測速,冇控速囉...

三條線咪只有測速,冇控速囉...
funfunhk 發表於 2012-1-18 11:27

照插電, 唔要控速得唔得架? thx.