[請教]HAKKO 60W 想換咀

小妹支HAKKO red 503  60W 原本支D咀實在太粗,用起黎好辛苦,

請問有冇師兄可以介紹一下邊種咀好用,唔好咁粗,

邊D牌子可以用於HAKKO  60W 烙鐵上,

最重要係邊度買,謝!

如果買這支,香港有冇?幾錢?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

本身Hakko 503 60W係用6mm焊咀,可以考慮用4mm焊咀,但並不保證一定用到
鴨記主要有三種牌子外熱式平價焊咀賣,Goot($2X),Takumi($8),無牌子($5)
和興係最多款Goot的外熱式焊咀賣,但亦係最貴的一間
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

謝師兄

我都有枝 Hakko 503 60w,  有同一問題
結果都係買多枝 501 30w, 4mm 焊咀, 而且無咁熱焊線路板比較方便

我都有枝 Hakko 503 60w,  有同一問題
結果都係買多枝 501 30w, 4mm 焊咀, 而且無咁熱焊線路板比較方便 ...
wirzers 發表於 2012-4-1 01:09

熱度方法,60w真的很熱,但好處是溶舊錫超快,
小妹有支垃圾25w...同樣換滑鼠微動,就算落新錫助溶...都要重復好多次先得,
返而用60w,快則1次ok,慢都係2-3次,還有不一定要落新錫,拆件好用....
可惜同樣太熱,上錫就比較煩,時間唔可以太耐...1-2秒就要完成,對我呢小用焊鐵人來說有難度...
加上咀太粗...在位置不夠的滑鼠底板上很難下手
如果真的要買,下次我一定選可以調溫的,及焊咀比較多選擇的型號
不過現時有2支....買的機會不大,而且我可以用25w上錫的,只是因為我懶,唔想著2支焊鐵用,所以最近個次換微動,用60w...因太熱,令到其中一個換微動的三腳孔其中一個孔死了,好彩隻滑鼠仲用到

回復 5# chi333

係時候試下白菜白光

轉 Hakko 951?

轉 Hakko 951?
longun 發表於 2012-4-1 12:23

好悶呀 有咩玩

好悶呀 有咩玩
oscar2 發表於 2012-4-1 12:45

你d display 整好啦?咁快玩厭?

你d display 整好啦?咁快玩厭?
longun 發表於 2012-4-1 12:53

係呀,整好左la..錫紙咩都唔洗用,因為就算開到最大風佢都係好細,,今本就唔會吹luxe d野,我仲吹到有個位起煙唔知點解,我過部平野又冇led顯示,夠竟用緊幾多度又唔知,,我得個溫度參考表睇 自己估計