這情況下電線發熱了...有危險嗎?

黑色12V 輸入+ 黃色AV那條線, 把2條線合2為1 變成類似 PS/2 接頭 那部分會發熱, 其他部分不會, 但不知是什麼原因,

那個地方發熱了...有危險嗎?

請幫忙看看, 先謝謝

黑色12V 輸入+ 黃色AV那條線, 把2條線合2為1 變成類似 PS/2 接頭 那部分會發熱, 其他部分不會, 但不知是什 ...
kamcm 發表於 31/3/2012 04:20 PM

任何情形電線發熱都唔正常, 最大可能最後係導至供電器塤壞, 應該驗查電源正負是否掉轉, 有冇同 AV 線的 GND 短路, 有可能是電器 (camera) 內部有極性保護二極管反接電源後會如同短一般.

黑色12V 輸入+ 黃色AV那條線, 把2條線合2為1 變成類似 PS/2 接頭 那部分會發熱, 其他部分不會, 但不知是什 ...
kamcm 發表於 2012-4-1 05:20

如果都工作到...就係接觸不良
接頭表面積太細...過唔到咁多頭電

如果都工作到...就係接觸不良
接頭表面積太細...過唔到咁多頭電
minki 發表於 31/3/2012 07:58 PM

條線有電源有AV但冇audio一睇就知係閉路電視camera用既接線, 會用得幾多電? 有200mA都比多佢, 幾細接頭都無問題. 樓主無講過會工作或者係我誤解咗樓主既問題.

果度有粒7805 , 點會唔熱

任何情形電線發熱都唔正常, 最大可能最後係導至供電器塤壞, 應該驗查電源正負是否掉轉, 有冇同 AV  ...
msc 發表於 2012-4-1 07:06

我換了Seagate external HDD 的APD 火牛取代那個TAOBAO 上買到但沒牌子的, 但問題依然一樣存在...

果度有粒7805 , 點會唔熱
3K 發表於 2012-4-1 09:45

可以詳細說一下嗎?
7805 是什麼用的? 是變壓嗎?
我曾問過店家, 線裡頭是不是有變壓元件, 如果不是的話怎麼可能發熱...
店家說那個只是分線的, 沒變壓元件的....用是用12V , 不會錯...

----------------------
以下是接法..我跟他的建議用法去做的...只花不到300元, 雖然便宜, 但怕有危險

可以詳細說一下嗎?
7805 是什麼用的? 是變壓嗎?
我曾問過店家, 線裡頭是不是有變壓元件, 如果不是的話怎 ...
kamcm 發表於 2012-4-1 10:41

7805 係穩壓晶體管 05 代表 5V , 你INPUT 9V 又好 12V 又好 15V 又好 佢OUTPUT 都係5V .
不過你INPUT 電壓越高 , 佢消耗就越多就越熱!

TB好多賣安防產品既店家,好多所謂工廠直銷,其實自己只係組裝貼牌,而且負責旺旺聯絡既更加唔會有幾多電子技術知識. 問多幾句已經知無料到!

我玩 DVR 都玩過不下10部,鏡頭更買過 50-60個 , 大小都有. 其實都係大同小異 .
而且我都解剖過果個"分線位"

7805 係穩壓晶體管 05 代表 5V , 你INPUT 9V 又好 12V 又好 15V 又好 佢OUTPUT 都係5V .
不過你INPUT 電 ...
3K 發表於 2012-4-1 11:05

Thanks for your help

可惜我屋企沒他錶, 唔係可以試下係咪真係5V, 給那個Taobao 客服耍了= ="

3K
How long does those DVR can recording, how much, tks