[開箱] 大家睇下 ed 電子零件 @@

新買左 d ss8050 同 ss8550, 稱最高可過 1.5a, 但只係普通 to-92 封裝, d 腳咁幼頂唔頂得順呀?

樓下3支都係 in4007 同時都係 mark mic 的, 分別係 1.廿幾年前買的 2. 跟套件來的 3. 最新買的 , d 腳既直徑都唔同

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

跟過其他論壇討論類似的話題.........,
佢地既結論係......晶體管腳短.....所以冇問題。
至於 4007 啲腳越來越幼.......乃大勢所趨,尤其強國山寨產品,遲啲有可能喺普通零售渠道買唔到銅腳零件呢。

你睇下玻璃fuse如果有咁粗10-15A了。

回復 1# longun

8050/8550 係TO-92封裝中算大電流,好多玩具遙控車都係用呢對管。

家裡仲有一"乍" 30年前既玻璃封裝 1N4001,
唔知會唔會好聲啲呢。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

家裡仲有一"乍" 30年前既玻璃封裝 1N4001,
唔知會唔會好聲啲呢。
logoff 發表於 2012-4-4 17:21

有30年, D聲音一定好醇厚勒

回復 5# logoff

三十年仲keep得咁好既
係米入袋載住,我果d放入膠盒,d脚己經全部氧化晒啦

回復  logoff

三十年仲keep得咁好既
係米入袋載住,我果d放入膠盒,d脚己經全部氧化晒啦  ...
longun 發表於 2012-4-4 18:39

係,入袋載住...............,
差啲忘記有佢既存在。
咦........,
唔通係鍍銀腳?

睇黎都係載 袋安全d