鑼機的決擇

我想趁呢幾日假期整張新書檯,用盡間房個麻煩位,知道呢度d ching見多識廣, DIY經驗豐富,所以特意問問大家意見。

打算用6分夾板做檯面,加1吋不鋼管做檯腳架,另外用4分夾板做2個櫃通,趟軌等等都已計算好工序,現在只剩下貼防火膠板後無可避免要用鑼機修邊,想問下有那些鑼機推介。

我睇過市面的五金鋪有下面幾部(其他個樣十足山寨貨ge略去):

1. 大陸牌子 U.T.C (唔知有無記錯名),約$300

2. Makita 3703,約$400  (有d懷疑紅M點可以咁平,唔通係假?)

3. Maktec MT360,約$500  (牌子OK, 只係部機較大部,操作上可能不適合我呢個level或這次項目需要)

4. Bosch GMR1 睇落外形幾硬淨,價錢唔知

5. Ryobi ,識係日本牌子,但睇唔清model

純粹虛心求教,多謝先!

有趣ge 係發現d五金鋪除左d不知名電動工具外,連比較出名的原來都有好大偏好性呢,總係各自賣某1,2個大牌子而不會同時賣其他的大牌子。

我用  Hitachi~

Hitachi

Which model and how much?

聽人講, 細匹數叫修邊機, 大過一匹叫鑼機
會唔會係3. 果部係鑼機, 4. 果部係修邊機
見D師父用修邊機修邊多

紅M咁平, 有可疑

整好張抬, 影張相比大家睇

自己整枱  好野wo...可唔可以教埋我...

推  你過幾把野係咩黎

似足3. Maktec MT360
oscar2 發表於 2012-4-6 12:50

ching 睇黎都好有興趣買返把?

哈,其實d鑼機來來去去都係個d樣,摩打加把刀頭 !

睇makita.cn,原來...
細把叫修邊機
大把叫刨削·雕刻/雕刻机

鑼機係香港叫法?

3703 係大陸官網有,但香港官網就無,莫非果把係水貨?

不過水貨都假假地係紅M,仲平過TB...

考慮到操作方便性,我諗晏D出去都係買Makita 3703了!

ching 睇黎都好有興趣買返把?

哈,其實d鑼機來來去去都係個d樣,摩打加把刀頭 !

睇mak ...
mvp007 發表於 2012-4-6 13:02

教我點整枱得唔得~