請問,,我想自製牆架...就咁一塊板過 過種...有左木板之後,點樣處理?

係唔係貼防火板就已經係最簡單~~??   仲有咩計

應該是買已貼了防火板之板最簡單

要看尺寸/承重...參考x家款樣:
http://www.ikea.com/hk/zh/catalo ... /living_room/10398/

貼左防火板果d一般都貴得好"唔合理",現成有板可以貼"傢俬紙"

一塊過... 可用"L"架 依需要搵款(鏍絲收板底/兜邊,固定/需摺合?) 再按長度/負重配數量...
(漏左請其他ching補正...)

應該是買已貼了防火板之板最簡單

要看尺寸/承重...參考x家款樣:
hon829 發表於 2012-4-6 09:47

我今日放工就去左九龍灣ikea,,目的係買個牆架,一塊板過 過d,,睇左幾垃鐘,最後咩都買唔倒...空手而回...ikea d野先唔講價同質量,,靜係表面都做得唔好..
110x28cm 2.5cm厚,,反光白 就咁一塊爛鬼纖維板 竟然賣250蚊 定仲貴d唔記得 ....理曬大普..我決定自己整
我仲見倒大家所講既電批,,但係原來佢係有兩個size,仲有一種個樣都係咁上下,但係呢就大把d既,,就賣$24x

貼左防火板果d一般都貴得好"唔合理",現成有板可以貼"傢俬紙"

一塊過... 可用"L"架 依需要搵款(鏍絲收板底 ...
uncle9 發表於 2012-4-6 12:23

謝謝你,我就係想要理d野,,我可以去邊到買,,我住九龍

狗臂架
我覺得金屬造實淨d...五金舖有賣

謝謝你,我就係想要理d野,,我可以去邊到買,,我住九龍
oscar2 發表於 2012-4-6 12:28

傢俬紙...?  大間d 嘅家品店/文具舗/JUSXX 超市/日X城 都有

傢俬紙...?  大間d 嘅家品店/文具舗/JUSXX 超市/日X城 都有
uncle9 發表於 2012-4-6 12:43

咁個支撐架又去邊??   傢俬紙 會唔會好唔耐用~

我今日放工就去左九龍灣ikea,,目的係買個牆架,一塊板過 過d,,睇左幾垃鐘,最後咩都買唔倒...空手而回 ...
oscar2 發表於 6-4-2012 12:26 PM

鑽牆既話要電鑽要夠力....
電批......如果你有好多螺絲要上既話咪買囉,係幾方便既...

狗臂架五金鋪會有,但未必show出來給你看晒所有款式,印象旺角道附近有幾間專買五金雜貨的可看看.