如果用ni-mh電代替ni-cd電用落電鑽有咩注意?

大家好
因為屋企個電鑽粒電打柴差幾個鐘用五分鐘
唔知係咪記憶效應搞到咁
拆開原來淨係得幾粒cell好簡陋
想自己換幾粒ni-mh電落去

1. 會唔會冇咁好力?
2. 去邊度買呢d cell安全?
3. 因為我見電池箱仲有位 可唔可以2粒並聯 2粒串聯咁接?
4. 差座會唔會淨係差ni-cd 唔識差 ni-mh?

附圖一張
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

sc size nimh......要睇下是否高倍率電池,最大輸出電流是多少。

除非手痕..........,
就算搵到合適 ni-mh 電池都唔符合經濟效益。

大家好
因為屋企個電鑽粒電打柴差幾個鐘用五分鐘
唔知係咪記憶效應搞到咁
拆開原來淨係得幾粒cell好簡陋
想自己換幾粒ni-mh電落去

1. 會唔會冇咁好力?
2. 去邊度買呢d cell安全?
3. 因為我見電池箱仲有位 可唔可以2粒並聯 2粒串聯咁接?
4. 差座會唔會淨係差ni-cd 唔識差 ni-mh?
艾飛塔肥 發表於 2012-4-8 00:07

1. 而家某啲Ni-MH仲好力過Ni-Ca,
用這個吧:
http://intellect-battery.com/03-battery_cells/03-index.htm

AAA版都出倒7A!
2. 搖控模型鋪有,鴨記好似都有。
3. 千萬唔好並聯。
4. 視設計而定,快叉的話,可以叉Ni-Ca不一定可以叉Ni-MH,慢叉的話…記著叉有一定時間後記得cut電,否則Ni-Ca、Ni-MH都死。我自己都試過同樣情況,只不過那是手提吸塵機,我建議加個插(搖控車用果款),要叉電時就un-plug後電池直接外部叉機。

除非手痕..........,
就算搵到合適 ni-mh 電池都唔符合經濟效益。
logoff 發表於 2012-4-8 08:59

點解?都唔太貴。

點解?都唔太貴。
Amuro 發表於 2012-4-8 14:16

可能我淨係識得去 als 同埋 mk 睇有關........,
師兄喺樓上介紹箇隻唔知幾錢一件呢?

可能我淨係識得去 als 同埋 mk 睇有關........,
師兄喺樓上介紹箇隻唔知幾錢一件呢? ...
logoff 發表於 2012-4-8 14:21

3-4年前了,唔太記得,十幾廿幾倒,我無特別需要,所以簡容量不太高的,所以平,但也一定高過Ni-Ca唔少。

Ni-MH 比 Ni-Cd 更易流口水, 要注意D水係強鹼性含鎳化合物. 我岩岩係大陸垃圾場玩完返來就不斷脫皮

Ni-MH跟Ni-Ca的充電方式不一樣,唔可以插落原來的充電座入面架

粒NiMH會唔會頂唔住呀? 我之前吸塵機試過NiCD,之後搵2粒NiMH去試,
開一陣2粒電已經熱到辣手