壞mon問題...求ching幫手

其實之前已經post過,但果度陣近新年,個個ching都好忙

1個19吋mon
禁左開機制(TOUCH開關)之後,
開關盞燈閃下閃下咁,好似detect唔到野咁,
要等好耐......先會有畫面,
而等幾耐呢,就無人知,試過等幾分鐘/幾十分鐘/成個鍾先開始有畫面!!
有時就算左幾個鍾都無畫面

唔知有無CHING識整呢??

另外,
有個23吋mon入面裂左,摸個mon系feel唔到d裂痕
但開著左就會好清楚見到!
呢種情況系咪無得整??

求各位ching幫幫手

c hing, if repair ur mon, its needs to exchange the panel & repair the psu, the costs may be over a new one.

c hing, if repair ur mon, its needs to exchange the panel & repair the psu, the costs may be over a  ...
sunschow 發表於 2012-4-9 19:05

maybe will have some low cost way

if the cost is very high,i consider to throw away..

其實lcd mon好易整啫,我估最難嘅反而係拆殼.....呵呵

其實lcd mon好易整啫,我估最難嘅反而係拆殼.....呵呵
bennyepc 發表於 2012-4-9 22:11

搵唔到位開,就算開左又唔識識

Ching 如果個MON PANEL裂左整唔到~要換,但係唔值得!
你著到機影張相睇睇~

Ching 如果個MON PANEL裂左整唔到~要換,但係唔值得!
你著到機影張相睇睇~
KL_KL 發表於 2012-4-9 22:28

要換大約幾錢??

先要知PANEL形號,再上TAOBAO搵例如三星23吋panel~LTM230HT01要賣6xx-7xx人仔

先要知PANEL形號,再上TAOBAO搵例如三星23吋panel~LTM230HT01要賣6xx-7xx人仔 ...
KL_KL 發表於 2012-4-9 22:37

三星bx2350

回復 9# 大喊包

要打開先睇到panel model