[操作疑難] 焊接幾小問

1. fx888焊接1mm銅線幾多溫度最好? 2MM呢? 焊電路板呢?
2. 松香膏與其他助焊劑有何分別, 哪個好些?
3. 電烙鐵頭複活膏可以當助焊劑使用?
4. 咩規格錫線最好用?
5. 我用250度, 將錫加焊上普通1MM小銅電線上, 咩都唔加, 錫點都焊唔到上去小銅線. 就算加松香都好, 只會越焊條銅線越黑, 點都上唔到錫?
6.請問2號同3號同一樣野黎? 請問2號同6號邊個好的? 有咩大分別?
7.請問1號同4號邊樣好的?
8.請介紹最名牌焊接用品. 請介紹的好用既銲錫牌子, 助焊膏牌子, 吸錫線牌子, 其他好野仲好.

請大家教我分辨以下邊樣係好野同cheap野. 感謝.

以下係1號, 鴨記Takumi 0.8mm 60/40的焊點,  紅圈係大陸錫號, 大家比較一下.
我覺得夠初學者便用, 焊點都幾光亮. 又易焊. 250度已好易熔. 且夠便宜. $20 100g. 請各位俾的意見.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

250度算好低了,係好細面積至用…
1mm2mm銅線用 320-350左右試啦

1>4
2>6>3

250度算好低了,係好細面積至用…
1mm2mm銅線用 320-350左右試啦
funfunhk 發表於 2012-6-22 23:50

果然高手!

有支靚雞你都用成咁

下面果只錫線佢 mark 住 mij 喎, 你係邊度買嘎? 唔會大陸吧...不過張 label 就 cheap 左 d, 似假野喎

下面果只錫線佢 mark 住 mij 喎, 你係邊度買嘎? 唔會大陸吧...不過張 label 就 cheap 左 d, 似假野喎 ...
longun 發表於 2012-6-23 00:03

mark 住 mij 係 吸錫線  

呀!睇到左邊都有 MIJ… 但山寨到唔山寨…

我都有卷咁上下~  
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

mark 住 mij 係 吸錫線  

呀!睇到左邊都有 MIJ… 但山寨到唔山寨… ...
funfunhk 發表於 2012-6-23 00:12

我都唔想講先問樓主邊度買

有支靚雞你都用成咁
longun 發表於 2012-6-23 00:00

哎呀 ,靚雞先黎問人囉就係...哈哈.