[操作疑難] 洗澡熱水水壓不足,想問下ching意見

小弟欠缺相關知識, 所以想問一下:
水流快, 水壓慢?
不用花灑頭時的水壓是最大還是最細嗎?
加壓花灑頭原理?
thank ching

UPDATE: 5/11
今天試了很多可能性, 有新的情況,見圖:

當花曬高過水龍頭, 出現開不到熱水的情況.低過時,可以開到熱水,(換過第二條花曬喉也是這個情況,不關花曬喉事)
這個現象如何解釋?
THANKS ching
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你屋企單位外, 會有你單位的水錶(一般在走廊的水錶房門)
搵管理處幫你開, 搵返自己的水錶, 將閘掣扭一扭試試單位入面的水壓, 會唔會大返D
扭的時候要好小心, D閘耐無扭, 好易壞

又或者你單位入面, 都應該有閘掣, 試試扭大佢
同樣地, 扭的時候要好小心, D閘耐左無扭, 好易壞

請提供進一步資料,是否只是花灑部份有此問題,住大廈? 樓層是多少? 還是村屋? 才能了解問題根源

前排唔係有post 話熱水爐個filter 太多沙石令到冇力咩 ?

我屋企都係咁,花洒要開到好大個爐先會著,但係洗手盤就無問題。

多謝各位ching意見! 抱歉沒有說清楚.

你屋企單位外, 會有你單位的水錶(一般在走廊的水錶房門)
搵管理處幫你開, 搵返自己的水錶, 將閘掣扭一扭試 ...
shc34 發表於 2012-11-1 22:33

巳叫管理處幫手,  水錶巳開到最大. ,問題還在><

前排唔係有post 話熱水爐個filter 太多沙石令到冇力咩 ?
lawrencelau1 發表於 2012-11-2 09:52

巳叫towngas來洗,問題還在><

請提供進一步資料,是否只是花灑部份有此問題,住大廈? 樓層是多少? 還是村屋? 才能了解問題根源 ...
Simple 發表於 2012-11-2 09:46

大廈, 頂樓

我屋企都係咁,花洒要開到好大個爐先會著,但係洗手盤就無問題。
高級嘍囉 發表於 2012-11-2 11:55

我用洗手盤可以開到熱水, 但花洒不能, 在水管上,洗手盤在花洒前. (其實爐在廚房->洗手盤->花洒)

我想問下, 頂樓的水壓是最大or最細?
加壓花灑頭真的有用嗎?

thanks all ching helping advice!

多謝各位ching意見! 抱歉沒有說清楚.

巳叫管理處幫手,  水錶巳開到最大. ,問題還在><

巳叫tow ...
manhon 發表於 2012-11-2 20:40

最近幫人整過類似個案,發覺係花灑頭內裏積存石坧,換過花灑頭便冇事。

頂樓由天台水箱"摘"落頂層水壓係最少,故頂層着唔倒炉係常見
最簡單測試方法係折離花灑手柄,睇吓全開出唔出倒熱水,出倒就去買花灑洞越大越好,唔得就用其他方法,包括裝加壓泵到供水喉,或將熱水炉轉低壓起動,什致改粗供水喉以保持足夠供水壓

回復 1# manhon
我剛搬左去住舊樓,情況跟師兄一樣

頂樓由天台水箱"摘"落頂層水壓係最少,故頂層着唔倒炉係常見
最簡單測試方法係折離花灑手柄,睇吓全開出唔出 ...
dleung1 發表於 2012-11-3 09:23

thanks for ching advice,
請問加壓泵的原理是什麼?可以diy嗎? 出面賣幾錢?
also, 水喉如果有走U字是否會有影響?
thanks