電飯煲的煲

話說小弟識位老人家有個古董:一台日本製樂聲牌(非Panasonic)電飯煲。

雖然個電飯煲還運作正常,但是裏面個煲(內膽?)就出現塗層剝落的情況。
為安全/健康,我想幫佢換過個煲。

我問過代理商。對方話該電飯煲太舊;電腦根本沒有資料可查。
在商言商,我明白對方想我買個新的算數。不過,老人家講明不接受買新的電飯煲。

請問各位知唔知香港邊道有得買這零件呢?
新煲必須係全新,未用過的。

Thank you very much!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

二手店....不過就算比你搵到九成個膽都係花既(見過好多廢棄飯煲,都係刻應劃個X係個膽度)

其實可否磨走層coat, 再諗計?

話說小弟識位老人家有個古董:一台日本製樂聲牌(非Panasonic)電飯煲。

雖然個電飯煲還運作正常,但是 ...
BEpsilon 發表於 2013-11-29 19:35

大部分老人家都係講道理ge...有時老人家話吾肯換....可能係驚你哂錢....可能慢慢同佢解釋下...再一齊同佢簡返個類似...使用簡單ge 電飯煲會係一個比較好ge 方法...

TB....

TB....

早幾個月我都在淘寶買左同樓主相似形狀電飯煲膽, 不過我個樂聲電飯煲係 1.8L, 樓主的好似係1.0L, 個膽同原來比高小小但都用到

樓主好多年前已用 智能煲,仲要係古董
我都係近呢幾年先用, 以前都係用單掣式飯煲咋
真羡慕

早幾個月我都在淘寶買左同樓主相似形狀電飯煲膽, 不過我個樂聲電飯煲係 1.8L, 樓主的好似係1.0L, 個膽同原 ...
tc888 發表於 2013-11-29 20:42

多謝資料,淘寶果然乜都有。

其實可否磨走層coat, 再諗計?
ginastar 發表於 2013-11-29 19:50

我擔心自己手工唔好,而且驚磨完之後個煲勁黏底,所以都係直接換煲吧。