回復  jackyyu
20秒應該唔會有太大問題的,但要注意粒電有無發熱...其實省好之後你支雞夠熱就唔使用20秒的, ...
TKWONG 發表於 2014-2-21 13:21

嘩C兄,出面D人睇見會唔會以為你整炸彈架...

回復 20# TKWONG

我支冇個盒連住, 只係一支雞, 手"手丙" 位有得調數值
我冇開到最大,可能呢個原因, 所以上得唔靚
同埋可能我只係用銼, 銼左幾下, 我會試用沙紙(手上有800水磨沙紙)磨下個接口, 再磨花d, 等佢易d上

多謝你先
岩岩淘左少少"鋁焊錫絲", 幾日後再動工, 真係唔得再搵你!

回復 22# jackyyu

OK,唔使客氣

回復 21# billyck2

我d同事見我買電池, 己經問我 "會唔會爆炸架?"

看到這個, 好似唔錯 "鋁和不鏽鋼專用焊錫絲"
jackyyu 發表於 2014-2-21 12:10

用過

1. 呢D 焊錫絲係有有效期限,過左就同普通焊鍚無分別
2。唔好唸到呢款焊鍚太神,佢只係令鋁片可以焊上,但一樣係好難上鍚的

回復  TKWONG

用開60w, 18650, aa, aaa, 手電, 九唔搭八既電池未試過唔得, 但嚟隻鋁片接頭既鋰電(nb ...
oo0t0oo 發表於 2014-2-21 14:12

學無線電果時我買左一卷鋁片來玩,老師傅教我點焊,係用生鏽鐵粉溝松香,加熱來溝,

生鏽鐵粉可以響月餅果D 抗氧化劑度搵,
焊之前將支雞響鐵粉上插幾下至焊鋁,焊鋁時鐵同鋁同鐵有化學反應令鍚焊上

沙纸H|下  好易上  我D电飛上天百幾次都冇事

回復 26# 凌天羽v

學到野.......

但係個d粉係咩樣?.......GOOGLE左抗氧化劑, 有好多唔同樣, 唔同色.

回復 16# jackyyu

你試俾小小力, 拉下條線, 可能機會可以粒出嚟.

我之前焊都係類似你梗既情況.........

---------------
點都好, 上到錫, 又用得就由佢喇.

用過

1. 呢D 焊錫絲係有有效期限,過左就同普通焊鍚無分別
2。唔好唸到呢款焊鍚太神,佢只係令鋁片可以 ...
凌天羽v 發表於 2014-2-21 15:53

用過X2
就算焊好左都好脆,同埋好易甩返出黎