makita 18V 充電器 120V 改220V

makita 18V 充電器 120V 改220V

是次主角是 120V 的 DC18RC T
一直都想改... 我見 輸入那部份的 的FUSE 已經是250V, 而且主要元件如MOSFET 的耐壓又夠高...
雖然有CHING 話呢款改唔到...但我還是決定一試
反正我上次買回來的套裝才99USD...

http://global.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2143770

由於我手上有同MDOEL原裝的220V 充電器 DC18RC...
MOD 完之後..我先用功率計觀察放入電池充電時的頭一分鍾用電量...看看有沒有異常情況...

發現兩部充電器在充電時... 同樣一開始6W 左右... 之後跳上幾十W... 最後慢慢再跳上215W左右...
兩者的用電非常一致... 於是可以放心的去充電了....

剛剛已充完了兩粒18V 電... 一切正常...

=====
MOD成220V 只需要改

1)TVR 10241 改做 TVR 10471
2) 220V 電容改做400V 330uF
======

換句話說..
呢款充電器在設計時已經是同時支援100V/120V 同220V  

報告完畢....

有人問先補圖...

英文版: Makita DC18RC T Charger (120V modded to 220V)

先感謝ching做嘅測試。

120V換咗電容同varistor果部,用返110V (or 120V) ,測試結果正常,當然係 "正常" ...
dcc2000 發表於 2015-3-10 11:09

謝謝你的回覆

岩岩係GOOGLE 搵搵下資料就搵到DC18RC S 的改機資料 ,
我果兩部係DC18RC T ...
雖然只差最後一隻字... 但PCB LAYOUT 已經不一樣

有DC18RC S 的可直接參考下面的LINK

http://blog.pitroff.ru/techno/dr ... iz-110v-v-220v.html
https://translate.google.com.hk/ ... html&edit-text=

有一點需要補充.. 果4粒 橫跨高低壓區的陶瓷電容....得250V 耐壓...
一般來說係夠用...不換都用到...但一旦行雷或者其他因素引致供電電壓急升..呢個情況呢幾粒電容耐壓唔夠就會有危險...
所以最好都換埋400V 耐壓穩陣...

======
我果部120V 差機雖然依家在220V 的情況下改到充到電.. 但在非常嚴苛的環境下...某些元件的耐壓會因為岩岩好夠用...較易出現故障, ..  最理想係換哂佢

正如你所說會有 "潛在" 風險  
當然換得愈多 , 風險就愈細. . 但樂趣也就愈少
最理想係換一兩粒零件之後合埋果蓋就搞掂

Btw...我部120V 差機岩岩完成了第3次充電..暫時一切正常.

先感謝ching做嘅測試。

120V換咗電容同varistor果部,用返110V (or 120V) ,測試結果正常,當然係 "正常"。
粒varistor祗係做過壓及突波保護,對電路冇直接影響,可以話可有可無,咁樣mod,實際上祗係換咗一隻耐壓較高嘅電容 (當然,容量唔一樣)。

重點在於,110V同220V嘅型號,設計上係咪祗係一隻電容嘅區別 ? 定係仲有其它 ?

假若祗係一隻電容嘅區別,又或者所謂universal voltage嘅設計,220V嘅型號,理應係可以直接用喺110V,粒電容爭咗百幾uf,相信唔足以影響個電路唔work。

重點在於,假若隻叉機本身真係universal voltage嘅設計,的確係換隻電容 (或者set吓jumper) 就搞掂,有少部份嘅叉機 (或者switching power supply) 的確係咁嘅設計。

但假若隻叉機本身係分咗110V/220V電壓而tailor made嘅話,110V型號換隻電容,MOSFET之類,用喺220V,用到喎,測功耗又正常喎,會唔會有 "潛在" 風險呢 ?

好似之前果隻BOSCH差機,都有ching話換粒電容,MOSFET之後就搞掂,最後真係搞x掂,爆到九彩。

當然,橫掂依家用到,理鬼佢真work,定係seems to work,大不了犧牲一隻叉機啫,DIYer嘅精神,都係預咗架啦。

switching power電路設計有好多種,留返俾呢方面嘅專家ching解答喇。

我有呢款既大陸1000VA 變壓牛, 仲以為可以打7拆用添.  

用呢隻唔足火的鋁線牛去試..問過店家.. 雖然標500w.. 但最多當150W 用 ..明顯功率唔夠. ..所以唔敢放電落去測..  

kamcm 發表於 2015-3-10 01:01

充到大約十秒出紅六灯停充
hitkcm 發表於 2015-3-10 08:07

我部120V MOD 完220V 用番110V 看上去正常.沒有出現異常.....

而我果220V原裝 直接用110V , 同你一樣情況...
唔想再慢慢跟多次datasheet...
我估可能係電容問題.. 換到一樣330uF 之後話你知係咪解決到...
如果唔得, 姐係有元件有差別....到時再遂件對比一下

點用唔到法??
係信號唔正常嗎?
綠燈唔識閃嗎??

=======
如果零件都係一樣...
你不如 ...
kamcm 發表於 2015-3-10 01:03
充到大約十秒出紅六灯停充

以前拆過110V同220V嘅DC18RA做對比,PCB設計係一樣,但係兩款叉機用嘅高頻牛,個part number係唔一樣。試 ...
dcc2000 發表於 2015-3-9 23:34
EXTECT 6610  0-150V 9.2A.....0-300V 4.6A

印象中我試果隻220V DC18RA插110V時,綠燈顯示唔多正常 (好似係暗定係唔閃),插電池後係肯定叉唔到,好似bu ...
dcc2000 發表於 2015-3-10 03:54

當初用過部SUPER 2500W 牛牛試120V 差機,,,, 但現在唔係手...

...
===
講番正題... 見你咁心急想知....我就用EBD 放咁D電先... 用隻鋁線牛試住先...
結果是120V MOD 了220V, 用回110V 時, 是沒有問題的...合共試了近20秒
我只試到佢成功扯電抵到212W.. 就關電制了...
http://youtu.be/o-Uh6PNwiX0

但香港買到的220V, 直接比電110V , 會先出正常..buzzer
但係15~20秒後會發現一直都唔會扯更多電, 而且出ERROR 聲音
估計可能同原裝差機入面只用400V 150uF 有關..
也有可能是兩部機有某些重要元件不一樣所致
http://youtu.be/G-y1Cr6pjTg

稍後會先試下換成400V 330uF 睇下.... 反正之前買落唔少

這是原裝220V 差機用220V 時用電的情況....同樣是212W
http://youtu.be/NM7rt8NbHGk

你可以看到最高用電量非常接近, 沒有出現異常情況

==========

另外,ching兩隻18RC叉機,裏面隻高頻嘅part number (如果有嘅話),係咪一樣?

印象中我試果隻220V DC18RA插110V時,綠燈顯示唔多正常 (好似係暗定係唔閃),插電池後係肯定叉唔到,好似buzzer都冇響。
部叉機唔喺手上,返公司再check。

ching部110V 18RC未改之前,揾咩step down牛試機架?定係試都冇試就即改?

驚隻鋁線牛會燒,咁咪先用原裝或改裝叉機插220V將電池先叉滿,再將電池放電批係咁意轉佢幾嘢,消耗少少電量,然後將原裝220V叉機插鋁線牛,放返電池去叉,咁咪得lor,電池祗係用咗少少容量,都係叉好短時間啫,或者叉機可能唔會用Maxium current嚟叉呢,鋁線牛雖然係差d啫,頂二,三十秒相信仲可以。