你可以睇下上面的LINK...係舊款機.
你仔細看一下入面 改動了什麼..... 你就會明白為什麼改完之後用番120V 都不是問題...
好明顯設計果時已經係DUAL VOLTAGE....即係你所講的世界電壓版

至於原裝220V果部差機可唔可以用到120V AC... 我只好等電池冇電需要充電時...再試一下...
kamcm 發表於 2015-3-9 18:02

係講緊你果隻新版DC18RC。

我都有原裝220V嘅DC18RA,不過就冇咁好彩喇,唔你你所講嘅 :
"好明顯設計果時已經係DUAL VOLTAGE"
100-120V都試過,唔得,唔插電池都睇到佢唔work。

所以咪問吓ching兩隻DC18RC,裏面塊PCB除咗粒主濾波cap同varistor唔同之外,其它係咪 "大致上" 一樣lor,咁 "理論上" 220V果部都係  "DUAL VOLTAGE"

我都有原裝220V嘅DC18RA,不過就冇咁好彩喇,唔你你所講嘅 :
"好明顯設計果時 ...
dcc2000 發表於 2015-3-9 19:39
我啱啱試左220V的DC18RA , 100V - 120V都係用唔到的

我都拆左110V和220V做對比
對過220V同下圖的零件是一樣的

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我都拆左110V和220V做對比
對過220V同下圖的零件是一樣的
hitkcm 發表於 2015-3-9 21:19

以前拆過110V同220V嘅DC18RA做對比,PCB設計係一樣,但係兩款叉機用嘅高頻牛,個part number係唔一樣。試咗隻原裝220V,喺完全唔改嘢嘅情況下,用唔到100-120V,好明顯本身唔係universal voltage嘅設計,所以110V果隻都冇改到,駁隻step down牛放喺公司用。

反而10.8V果款DC10WA就似係universal voltage嘅設計,set返jumper (實際係粒SMD電阻),110V/220V通用,(110V改220V當然要換cap同varistor)

當然,世事冇絶對,唔排除DC18RC "可能" 真係 "設計果時已經預咗係DUAL VOLTAGE"

ching部EXTECH幾多VA ? 個display好靚仔,我果部6905嘅功能就少好多la。

"好明顯設計果時 ...
100-120V都試過,唔得,唔插電池都睇到佢唔work
dcc2000 發表於 2015-3-9 19:39

我插電未插電池見到信號正常... 影片給你參考..

DC18RC 220V using 110V AC
https://www.youtube.com/watch?v=UTm0jdpMn9c
DC18RC mod to 220V (using 110V AC)
https://www.youtube.com/watch?v=cGpcgk284CE

用呢隻唔足火的鋁線牛去試..問過店家.. 雖然標500w.. 但最多當150W 用 ..明顯功率唔夠. ..所以唔敢放電落去測..

我有隻2500w 的 step down 牛.. . 但依家部野唔係手... 遲d 拿到番來再試埋充電

我啱啱試左220V的DC18RA , 100V - 120V都係用唔到的
hitkcm 發表於 2015-3-9 20:48

點用唔到法??
係信號唔正常嗎?
綠燈唔識閃嗎??

=======
如果零件都係一樣...
你不如試下改大粒大水塘電容佢..
部原廠220V差機 , 用上220 V 時.. 150uF 可能岩岩好夠用... 但用120V 時用150uF 電容就會唔夠.....會不正常...
可考慮試下換400v 330uF 電容... 看看120V AC 開機是否正常...

印象中我試果隻220V DC18RA插110V時,綠燈顯示唔多正常 (好似係暗定係唔閃),插電池後係肯定叉唔到,好似buzzer都冇響。
部叉機唔喺手上,返公司再check。

ching部110V 18RC未改之前,揾咩step down牛試機架?定係試都冇試就即改?

驚隻鋁線牛會燒,咁咪先用原裝或改裝叉機插220V將電池先叉滿,再將電池放電批係咁意轉佢幾嘢,消耗少少電量,然後將原裝220V叉機插鋁線牛,放返電池去叉,咁咪得lor,電池祗係用咗少少容量,都係叉好短時間啫,或者叉機可能唔會用Maxium current嚟叉呢,鋁線牛雖然係差d啫,頂二,三十秒相信仲可以。

另外,ching兩隻18RC叉機,裏面隻高頻嘅part number (如果有嘅話),係咪一樣?

印象中我試果隻220V DC18RA插110V時,綠燈顯示唔多正常 (好似係暗定係唔閃),插電池後係肯定叉唔到,好似bu ...
dcc2000 發表於 2015-3-10 03:54

當初用過部SUPER 2500W 牛牛試120V 差機,,,, 但現在唔係手...

...
===
講番正題... 見你咁心急想知....我就用EBD 放咁D電先... 用隻鋁線牛試住先...
結果是120V MOD 了220V, 用回110V 時, 是沒有問題的...合共試了近20秒
我只試到佢成功扯電抵到212W.. 就關電制了...
http://youtu.be/o-Uh6PNwiX0

但香港買到的220V, 直接比電110V , 會先出正常..buzzer
但係15~20秒後會發現一直都唔會扯更多電, 而且出ERROR 聲音
估計可能同原裝差機入面只用400V 150uF 有關..
也有可能是兩部機有某些重要元件不一樣所致
http://youtu.be/G-y1Cr6pjTg

稍後會先試下換成400V 330uF 睇下.... 反正之前買落唔少

這是原裝220V 差機用220V 時用電的情況....同樣是212W
http://youtu.be/NM7rt8NbHGk

你可以看到最高用電量非常接近, 沒有出現異常情況

==========

以前拆過110V同220V嘅DC18RA做對比,PCB設計係一樣,但係兩款叉機用嘅高頻牛,個part number係唔一樣。試 ...
dcc2000 發表於 2015-3-9 23:34
EXTECT 6610  0-150V 9.2A.....0-300V 4.6A