[教學] 有無師兄做過木工??請教木板油漆處理

各位師兄, 呢期小弟想試下自己買原木板木搭個小木層架放下主機喇叭咁,
想請問下如果買木板嚟自己搞, 點樣刨平滑啲邊, 同埋油漆要點油先防虫防蛀, 請各位多多指教

各位師兄, 呢期小弟想試下自己買原木板木搭個小木層架放下主機喇叭咁,
想請問下如果買木板嚟自己搞, 點樣 ...
xx_william 發表於 2016-3-13 23:45

最簡單 最平宜 用沙紙 

最簡單 最平宜 用沙紙 
別問我是誰 發表於 2016-3-14 01:34

我研究左用砂紙由細號到大號咁磨, 最好唔好跳號添, 但我掌握唔到磨成點先可以停, 同埋油漆要點搞, 係咪先上防虫防水油, 再上木蜡油????

我研究左用砂紙由細號到大號咁磨, 最好唔好跳號添, 但我掌握唔到磨成點先可以停, 同埋油漆要點搞,  ...
xx_william 發表於 2016-3-15 10:13

基本上  上咗任何油都唔會有虫蛀

就算唔上油 都未必會比虫蛀

沙纸磨到摸落去自己觉得OK就可以,見你講用途都係粗用。上網找自制木蜡油,平靚正。唔使防虫防蛀,因為要用藥水浸,DIY就算把啦。

刨平滑啲邊->60號木沙紙包住一小舊木方省滑
木沙紙輕省滑表面->雞毛掃掃走表面木粉->掃一層士力->乾透->幼 120號 木沙紙輕省一下->雞毛掃掃走表面木粉->掃一層力架->乾透->幼木沙紙非常輕省->雞毛掃掃走表面木粉->再掃一層 "希" 力架

基本上  上咗任何油都唔會有虫蛀

就算唔上油 都未必會比虫蛀
別問我是誰 發表於 2016-3-15 14:01

都係想上左就安全啲咁, 都以防萬一

沙纸磨到摸落去自己觉得OK就可以,見你講用途都係粗用。上網找自制木蜡油,平靚正。唔使防虫防蛀,因為要用 ...
pppp41 發表於 2016-3-15 22:22

明晒, 啱晒新手玩

刨平滑啲邊->60號木沙紙包住一小舊木方省滑
木沙紙輕省滑表面->雞毛掃掃走表面木粉->掃一層士力->乾透->幼  ...
cykwok 發表於 2016-3-16 19:24

跟住去實習下