請問單反D5300外接電源 (#18,19新進展,el14外殼拆解)

因為相機時不時玩timelapse,成日唔夠電,想自己接個尿袋俾相機用,可惜相機無得直接外接尿袋
依家有幾種方法:
1. 一般5V尿袋 --> 5V升壓7.4V電路-->el14假電池模組
2. 直接買有7.4V/ 8.4V輸出既尿袋 --> el14假電池模組
3. 柒電5節18650移動電源盒(可調電壓至7.4V輸出) --> el14假電池模組
4. 自己串聯兩組18650(+保護板) --> el14假電池模組
5. 其他提議

考慮因素(按重要性,越前越重要):
1. 安全性,唔好壞依樣壞個樣甚至爆炸
2. 擴展性,最好就乜電器都單單一個尿袋就搞掂,通常都係加多部手機
3. 外觀,不過以上方法應該破壞唔到單反外觀,多少少電線無所謂
4. 價錢,不過好似都差唔多,差唔多全部都搵過淘寶
5. 方便性,我怕轉換效率唔高,到時要帶多幾舊尿袋上山玩timelapse

另外想請教埋,假如我5粒18650都唔夠做,應該點?
1. 買可裝更多18650的尿袋/電源,但平時剩裝4粒就算,唔裝哂佢
2. 買直倒,兩個移動電源連接直倒並聯供電 (toubou貨,唔知直倒內有無保護電路)
3. diy擴展尿袋容量 (個人prefer依個,先排除18650電壓同容量既差異性先,假如預左一影就唔斷電影十幾小時,出發時係原有尿袋上再並聯多幾粒18650,如尿袋可裝5粒18650,我就用電線額外接多5粒上去,裝爆佢)

P.S.
已有獨立叉機
大量同牌子18650
幾個5V尿袋,但唔同容量
有初步焊接的機器同技術
對電路認知得dse程度
相機係唯一一部,無錢換新

忍唔住係TB入手了,調到7.5V後駁上相機試了一下,基本上唔錯,不過這款尿袋有幾點要留意:
1. 電池蓋超級難開(開完手指頭痛咗幾日 )
2. 一定要使用平頭電,帶保護板的突頭電會裝不下(自己瀨咗野 )。
3. 將電壓調高過5V後,兩個USB Port都會自動切斷輸出,不能同時使用,要用USB Port時需要將電壓調回到5V,有d唔方便。
4. 一個按鍵負責[轉Mode]、[選擇]、[方向鍵],操控唔係咁方便。

其他問題要時間來發掘

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

直接用D5300外接電池最簡單
uvvvvw 發表於 2016-4-28 09:00

原來有D咁o既產品架。

http://m.intl.taobao.com/detail/ ... &id=37620413725

直接用D5300外接電池最簡單

https://nikonhacker.com/viewtopic.php?f=8&t=2424
http://goughlui.com/2013/11/27/t ... ly-decoded-battery/
其實本身el14就有個2串7.4V電路保護板,我要係要佢個IC,令相機誤會我係正常用緊原裝電就ok

今晚進展暫時係咁
拆左穀,個殼因為拆個時有少少變型,好難裝返入機內,就算裝左都唔識自己彈返出來
所以我有稍為打磨過個殼,令成粒電池size細過正常電池少少

分別就係B+, B- 同BM

B+/ B-

BM連去底部

改用18650唔知得唔得,希望斷電時唔好自動鎖板就可以
唔識activate

話說咁大舊殼包得咁細舊電,上下空位放膠,難怪電量明顯比原廠唔夠
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

近日入手無反機,也需要這款電源來玩TimeLapse,5月中會帶去旅行用,等待ching開箱報告 ...
swagman 發表於 2016-4-23 21:35

最近得閒,淘寶前停一停,諗一諗,結果俾我諗到個新方法
直接拆原有容量差既el14副廠電
改裝上18650,2串3並,唔知work唔work
咁柒電我有可能會遲D依個方法失敗時先買

我就未試過玩柒電,留其他人解答

我5月前應該會入一部來玩玩
kelvinchm 發表於 2016-4-23 13:49

近日入手無反機,也需要這款電源來玩TimeLapse,5月中會帶去旅行用,等待ching開箱報告

以前都有用Prosumer機仔玩TimLapse,不過部機要用4V DC,所以就........
一般5V尿袋 --> 升降壓模塊轉4V電 ...
swagman 發表於 2016-4-22 22:36

我就未試過玩柒電,留其他人解答

我5月前應該會入一部來玩玩

以前都有用Prosumer機仔玩TimLapse,不過部機要用4V DC,所以就........
一般5V尿袋 --> 升降壓模塊轉4V電路 --> 假電池模組。

另外想借問一下,柒電5節18650移動電源盒的電壓每次調完後會否保存電壓數值,以便下次再開時無需重新再調一次。

最簡單,安全係3